Câteva mențiuni despre activitatea mea din ultimii ani

M-am gândit că ar fi util să compilez o parte din activitățile sau subiectele importante pe care le-am realizat sau abordat în ultimii ani, într-un singur articol, mai ales pentru cei ce nu au răbdare să răsfoiască prin blogul pe care scriu încă din 2015.

Uneori nu avem timp, suntem prinși în vârtejul cotidian, iar dacă un singur click poate face diferența în materie de informare, mă conformez cu plăcere.

2015

  • La finalul lui noiembrie 2015 am scris despre intervenția mea în direct cu Traian Băsescu, fostul președinte al României, în legătură cu problema natalității din țara noastră, o reală amenințare la adresa viitorului acestui popor pe termen lung.

  • Pe 4 decembrie 2015 intram în direct și cu Prim-ministrul Dacian Cioloș, de această dată pentru a face o propunere legată de sistemul de autostrăzi din România și pentru consolidarea Masterplanului pe Transporturi, precum și pentru a trage un semnal de alarmă asupra situației comunității românești din Spania, care se confruntă cu obligativitatea din partea statului spaniol de a renunța la cetățenia română dacă doresc să o obțină pe cea spaniolă.

  • Pe 14 decembrie 2015 aduceam prima dată în discuție probleme din Oborul Șerbănești și expuneam încălcări ale HCL 192/2010 de către personalul administrativ al acestui obiectiv și veneam cu niște propuneri concrete de modernizare.

2016

  • Pe 30 ianuarie 2016 scriam în premieră despre aparatele cu autotaxare ce furnizează servicii de televiziune prin cablu din incinta Spitalului Județean Bacău, aparate despre care însuși actualul primar Cosmin Necula spunea că citez „sunt o greșeală”.

  • Pe 27 februarie 2016 am participat ca speaker la dezbaterea „Moldova vrea autostradă”  în cadrul căreia am prezentat o situație bazată pe activitatea parlamentarilor de Bacău de la acea vreme și modalitatea în care dânșii au înțeles să facă lobby pentru realizarea acestui obiectiv atât de vital pentru regiunea noastră în Parlament.

  • Pe 15 martie 2016 am reușit să conving Primăria Bacău să amplaseze un sens unic în Oborul Șerbănești pentru fluidizarea traficului și realizarea unui mecanism de normalizare a modului în care se realizează accesul cu autoturismul în Oborul Șerbănești.

  • Pe 23 martie 2016 veneam în PREMIERĂ pentru Bacău cu o soluție reală ce înțeleg de la primarul Cosmin Necula că va fi implementată la începutul anului 2017 și anume acordarea posibilității băcăuanilor de a-și plăti taxele și impozitele direct la oficiul poștal din zona în care locuiesc, în acest sens fiind depus un proiect cu număr de înregistrare la oficiul de registratură al primăriei.

  • Pe 11 Aprilie 2016 intram în direct ÎN PREMIERĂ pe Facebook (Facebook Live) în legătură cu o problemă a băcăuanilor ce vizitează sau desfășoară activități în Piața Centrală din Bacău.

  • Pe 26 aprilie îl întrebam pe Dragoș Benea în conferința de presă de final de mandat, dacă există posibilitatea ca și Bacăul să negocieze și contracteze zboruri cu Tarom pe tipul celor din Iași spre București sau Cluj la tarifele respective, de aproximativ 20 de euro.

  • Pe 29 aprilie postam tot în premieră modelul cererii de verificare dacă vă regăseați sau nu pe listele candidaților la alegerile locale fără să fi semnat.

  • Pe 16 mai 2016 protestam împotriva abuzurilor produse de HexiPharma și a sistemului corupt ce a permis ca această societate să obțină bani publici în schimbul unor substanțe dovedite a fi non-conforme cu standardul de calitate impus.

  • Pe 5 octombrie 2016 primeam confirmarea din partea consilierului independent Cristian Ghingheș pentru susținerea proiectului nostru legat de modernizarea Oborului… încă așteptam demersul acestuia în Consiliul Local.

La sfârșitul lui 2016 scriam:

„Am transmis live de la aproape toate ședințele de Consiliu Local (la cele la care am putut ajunge) pentru a vă informa cât mai clar și direct de la sursă. fără interpretări, fără manipulări media.

Pentru că s-a creat această confuzie, țin să precizez că nu sunt consilier local, nu am nicio funcție administrativă publică, nu sunt membru de partid sau altceva.

Sunt doar un membru al societății civile ce încearcă să ia poziții publice atunci când lucrurile se abat de la normalitate.


2017

  • Am început anul în forță și l-am „demis” pe Victor Ciorbea, un avocat al Poporului ce parea să nu mai reprezinte pe nimeni…

  • Pe 14 ianuarie 2017 transmiteam în direct pe facebook (LIVE) avaria la conducta de apă de la Valea Uzului ce a paralizat orașul Bacău peste cel puțin trei zile. Videoclipul a informat foarte mulți băcăuani, clipul având peste 20.000 de vizualizări.

  • Apoi  guvernul PSD „ne-a cerut” să ieșim în stradă alături de prieteni și concetățeni împotriva renumitei ordonanțe OUG 13/2017 ce reprezenta primul atac susținut al PSD-ului prin faimosul Iordache, asupra justiției din România.

Inițial am fost 3, înghețați dar cu sângele cald, în Piața Tricolorului. Apoi am fost 500, 1000 și chiar peste 7000.

Atunci am început transmisiunile live cu care v-am ținut la curent pe voi, cei care nu ați putut ajunge alături de noi din diferite motive.

Toate clipurile pot fi vizualizate pe contul meu de facebook

https://www.facebook.com/dorin.chirilescu

Am transmis live pe video despre toate protestele din Bacău, astfel informând peste 50 de mii de utilizatori de conturi facebook  din oraș și nu numai, despre ce se întâmplă în orașul nostru.

Am fost în stradă încă din ianuarie 2017, cu speranța că lucrurile se vor îndrepta în această țară etichetată ca fiind „o țară de hoți”.

Au fost și sunt momente istorice ce nu le putem uita, așa ceva nu s-a mai întâmplat în Bacău după revoluția din 89′.


  • Am convins Primăria Bacău să implementeze proiectul meu ce oferă posibilitatea băcăuanilor să își plătească impozitele și taxele direct la oficiul poștal (informatizat) din zona în care locuiesc pentru a evita cozile interminabile și nervii întinși la maxim din incinta Direcției de Taxe și Impozite a municipalității băcăuane.

Despre această ispravă a scris „Asociația Națională a Antreprenorilor” aici:


  • Am transmis în direct din ședințele Consiliului Local Bacău pentru a vă informa direct de la sursă:

  • La rugămintea unor părinți ce au copiii înscriși la Grădinița nr.18, am participat la ședința cu părinții despre o eventuală renovare a acestui obiectiv, ce gurile rele spuneau că de fapt ascunde o retrocedare forțată pentru asigurarea parcării pentru o clădire din imediata vecinătate…

  • Am transmis în direct din Piața Victoriei unde a fost menționat și numele orașului nostru direct pe proiectorul ce prezenta mesajele organizatorilor, ca apoi să fim preluați și de DIGI 24.

2018

Centenarul Marii Uniri s-a arătat a fi mai degrabă un an zbuciumat, presărat cu decizii politice controversate și nu unul de sărbătoare, de unitate, de comemorare a celor care au pus umărul la realizarea României ca stat unitar și independent.

  • Am început anul din nou în stradă, în frig și ninsoare, pentru a transmite material live de la protestul din 22 ianuarie, direct din Piața Universității din București.

Am intrat atunci în direct și cu Lucian Mândruță și Grigore Cartianu, pentru a transmite un mesaj băcăuanilor de acasă că și vocea lor este auzită și că protestele din Bacău au avut ecou și nu au fost în zadar.


  • Am intrat în direct în direct cu europarlamentarul Romana Tomc, membru al Parlamentului European din partea Sloveniei, căreia i-am pus o întrebare legată de posibilitatea existenței unei baze de date comune cu certificări şi diplome, un subiect despre care discut de câțiva ani.

Am primit și un răspuns.


  • Am luat poziție publică față de inițiativa unui tânăr membru PSD de a confisca pagina de Facebook a Școlii Mihai Drăgan și de a o contopi cu cea a TSD Bacău, pentru a mări numărul de like-uri. Astfel cei care apreciaseră pagina școlii s-au trezit peste noapte ca fiind simpatizanți ai Tineretului Social Democrat din Bacău.

Din fericire, lucrurile s-au rezolvat pe cale amiabilă.


  • Bacăul a apărut în presa germană.

  • Am ieșit în Piața Tricolorului din centrul Bacăului atunci când Tudorel Toader a anunțat demararea procedurii de revocare a șefei DNA, Laura Kodruța Kovesi.

  • Am participat la dezbaterea despre viitorul Europei cu Corina Crețu – comisar european pentru politică regională și Rovana Plumb – ministrul pentru fonduri europene, unde am adresat câte o întrebare pentru fiecare dintre cele două invitate.

    Încă aștept răspunsul la întrebarea adresată doamnei Plumb…

  • Am făcut o analiză sintetizând informațiile de pe site-ul Camerei Deputaților pentru a vedea care sunt parlamentarii Opoziției care au lipsit de la votul final pe modificările Codurilor penale și de procedură penală propuse de PSD – UDMR – ALDE.

În urma acestui articol, eu și încă un coleg de proteste am fost executați de pe pagina Rezist în Bacău.

Articolul a înregistrat peste 13.000 de vizualizări.


  • Am transmis în direct de la locul avariei ce a întrerupt apa curentă din Bacău pentru aproape o săptămână.
https://urbanbacau.info/2018/07/18/chirilescu-tv-singura-massmedia-prezenta-la-locul-avariei-intreb/

Videoclipul a atins peste 174.000 de vizualizări și peste 2000 de distribuiri.


  • Am adresat o întrebare despre proiectul Autostrada Moldova fostului Prim-ministru al României, Dacian Cioloș.

  • Am transmis în direct din Piața Victoriei imagini de la protestul din 10 august 2018 pentru băcăuanii de acasă, unde am fost gazați și bruscați de jandarmi.

Spre dimineață, am ajuns cu imagini de la protest chiar în platoul Realității TV, în direct la Emisiunea „Jocuri de putere”, unde am povestit ce s-a întâmplat în acea seară.


2019

  • Am prezentat în ședința Consiliului local Bacău un proiect ce ar putea elibera aproape 500 de locuri de parcare de pe străzile municipiului Bacău

Exasperat de lipsa locurilor de parcare din oraș și continuând campania de susținere a modernizării Oborului din Șerbănești pe care primarul Cosmin Necula dorea să îl scoată de sub jurisdicția orașului Bacău, pregătind o mutare a acestuia pe aria comunei Letea Veche, am luat din nou atitudine.

Am decis să merg în ianuarie 2019 la prima ședință de consiliu local pentru a le prezenta un proiect conceput și redactat de mine, care ar putea elibera aproape 500 de locuri de parcare de pe străzile municipiului Bacău.

click pe titlu pentru mai multe informații…

Am rămas cu un gust amar după ce secretarul Popovici și o parte din executiv au încercat constant să mă împiedice să prezint proiectul, literlamente țipând și gesticulând în spatele meu, deși majoritatea consilierilor și-au manifestat interesul cu privire la informațiile respective.

O spun cu toată convingerea că asemenea cetățeni care calcă în picioare efortul unor cetățeni care și-au rupt din timp, au făcut cercetare, au elaborat și prezentat proiecte ce pot fi benefice pentru comunitate, nu au ce căuta în aparatul administrativ al unei societăți.

Voi continua să militez pentru păstrarea acestui târg sub incidența municipiului Bacău, deoarece este printre puținele obiective de acest tip care aduc bani la bugetul local (încasări lunare de aproape 1 miliard de lei vechi –  (aprox. 100.000 lei)


  • Am transmis în direct pe Facebook de pe șantierul centurii ocolitoare a municipiului Bacău

După apariția celebrei fotografii despre utiliajele care dispăruseră de pe șantierul centurii ocolitoare a municipiului Bacău, care a inflamat tot mediul online, m-am deplasat în trei puncte ale șantierului de unde am transmis live pe facebook imagini necenzurate pentru a-i informa pe băcăuani direct de la sursă:

Apoi am intrat în direct la B1TV pentru a povesti despre cele constatate și pentru a prezenta situația exact cum a fost surprinsă prin materialele video transmite în direct.

fotografie primită de la un prieten de pe Facebook

La câteva zile după eveniment, am revenit pe șantier să vedem dacă lucrările continuă sau fusese doar un show pentru camerele de luat vederi…


  • În aprilie 2019 am luat poziții publice și am scris despre încercarea primarului Cosmin Necula de a scoate târgul auto (Oborul Șerbănești) din administrarea municipală și mutarea acestuia pe raza comunei Letea Veche

Majoritatea PSD din Consiliul Local, care pe atunci susținea propunerile primarului, a votat proiectul de hotărâre.

La momentul respectiv, am încercat să ii adresez primarului câteva întrebări legate de proiect cu ajutorului unui consilier local, dar acesta mi-a răspuns că dacă am întrebări de pus, să vin să candidez și apoi să le adresez. Interesant.


În noiembrie 2019, am încercat să îi adresez o întrebare actualului președinte Klaus Iohannis, care anunțase public că în campanie electorală va dialoga cu cetățenii, jurnaliștii, cu societatea civilă, etc.

Din păcate, nu am reușit. Nu mi s-a permis.

Rămân probabil în istorie ca singurul simplu băcăuan care a avut o întrebare pentru președinte, a scris pe blog despre asta, a scris cu o săptămână înainte Administrației Prezidențiale pentru a solicita posibilitatea adresării ei, a panicat vreo câțiva membri PNL cu prezența la ultimul eveniment de campanie al domnului Iohannis, pentru ca în final să primească un frumos pas😀


  • Bacăul a fost menționat în cartea “10 august” a domnilor Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocazanu, care a fost lansată la târgul Gaudeamus din București

Relatarea mea despre evenimentele din 10 august 2018 a fost publicată în cartea celor doi autori, care cuprinde mărturii din toate colțurile țării ale celor care au participat la acele evenimente istorice.


  • După un an de „bătut la cap”, am reușit să-i conving pe oamenii faini de la „România, te iubesc!” să pună și Bacăul pe harta orașelor vizitate pentru lansarea cărții „Ne facem bine”.

Am organizat evenimentul care a avut loc în Aula universității Vasile Alecsandri din Bacău, unde peste 100 de băcăuani au participat și format cea mai lungă coadă de autografe din ultima vreme pentru o lansare de carte.


2020

  • Pe 12 ianuarie 2020, aduceam în dezbatere câteva propuneri de eficientizare a traficului rutier din municipiul Bacău.

  • pe 25 ianuarie 2020, profitam de faptul că proiectul privind introducerea cardurilor electronice de identitate și sănătate era în dezbatere publică, pentru a formula câteva propuneri pe care le aprofundez de ceva timp.

  • Pe 8 februarie 2020, eram singurul cetățean care traducea și explica scrisoarea Comisiei Europene ce anunța blocarea finanțării din bani europeni, a proiectului de realizare a Centurii Ocolitoare a Municipiului Bacău.

Despre acest lucru a scris chiar și Cotidianul Deșteptarea:

https://www.desteptarea.ro/un-bacauan-ne-explica-ce-se-intampla-cu-centura-bacau-si-ce-contine-o-scrisoare-a-comisiei-europene/

  • În 17 februarie scriam despre Stadionul Municipal și despre tentativa Consiliului Județean Bacău de a-l transforma într-un „parc atletic”.

    Pe atunci nu era subiect de campanie, deci nu prea era interesant pentru politicienii noștri care acum au devenit „opoziție”.

  • Pe 24 februarie 2020 scriam deja despre măsuri de prevenire privind coronavirusul

  • Pe 5 martie 2020 trimiteam scrisori deschise către opt europarlamentari români pentru a le solicita ajutor în vederea deblocării finanțării europene pentru centura ocolitoare a Municipiului Bacău.

  • Pe 15 martie 2020 aduceam în atenția publică niște propuneri pentru dezbaterea inițiată de Primarul Cosmin Necula privind coronavirusul

  • Pe 27 martie 2020 eram singurul băcăuan care venea cu soluții concrete ca răspuns la pandemia de Coronavirus, după ce identificam un aparat de testare pentru infectarea cu acest virus, care ar fi putut face 400 de teste pe zi, care costa doar 55.000 de dolari și care deja funcționează la Iași.

Am trimis aceste informații către toți decidenții politici locali, dar iată că și astăzi Bacăul are o problemă în ceea ce privește capacitatea de testare a populației. Am fi putut să fim printre primele orașe din țară cu populația testată din timp…

Acestea sunt doar o parte din activitățile mele din ultimii ani.

Din poziția de primar, vreau rezolvăm problemele cu care ne confruntăm de atâția ani și care au fost neglijate de cei care iau astăzi decizii în numele nostru.

Vreau să demonstrez că se poate face o campanie decentă, bazată pe lucruri concrete, fără atacuri la persoană, ci promovând proiecte pentru comunitate și am speranța că în final, băcăuanii vor fi cei câștigători.

Bacăul poate deveni cu adevărat un oraș european numai lucrând împreună, indiferent de culoarea politică și cred că dacă vom înțelege că prioritățile și nevoile cetățenilor sunt mai presus de jocurile de culise și interesele de grup, vom face deja primul pas spre modernizarea comunității noastre.

Mă uit la Brașov, la Sibiu, Cluj, Oradea sau chiar la orașe din apropierea noastră, cum sunt Focșani sau Piatra Neamț, care au deja condiții de trai decente și care au rezolvat probleme cu care noi și astăzi ne confruntăm, și nu pot accepta ideea că noi nu putem face la fel. Pur și simplu nu accept că la noi nu se poate și cred că explicațiile și motivele invocate de cei care ne conduc ating sfera incompetenței sau pot fi considerate chiar rea-voință.

Vă mulțumesc pentru răbdarea cu care ați parcurs acest material și vă aștept alături de mine să ne apucăm de treabă, pentru că doar împreună putem face din Bacău un adevărat oraș european!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.