Propuneri pentru eficientizarea traficului rutier din municipiul Bacău

Cel mai probabil ați observat cu toții că pe perioada vacanței școlare, traficul din Bacău a fost chiar ușor, spre deosebire de zilele din afara sărbătorilor când cel puțin la orele de vârf, se merge bară la bară.

S-ar părea că există o legătură dintre traficul aglomerat și programul școlar normal, ceea ce scoate în evidență faptul că la traficul aglomerat contribuie substanțial mașinile care transportă elevii către și de la școală.

Sătul să tot aștept ca autoritățile locale să identifice soluții, cu toții fiind ocupați de pregătirile pentru campania electorală din luna mai, am încercat să găsesc câteva răspunsuri la această problemă care ridică nivelul de stres al băcăuanilor aproape în fiecare zi.

Teoretic, blocajul se realizează în special la orele de vârf, dimineața când începe programul de lucru sau cel școlar, și după-amiaza când se termină programul școlar și cel de lucru pentru majoritatea instituțiilor de stat.

Ca exemplu, pe strada Vasile Alecsandri, traficul e ok doar până la finalizarea orelor de curs, când totul se blochează.

De ce?

Cel mai probabil, majoritatea părinților vin cu mașinile personale să își ia copilul de la școală.

Dacă am face un exercițiu de imaginație, am realiza că pentru 22 de copii dintr-o clasă de să zicem 30, există câte o mașină care se află în acel moment în trafic pentru a fi recuperat și transportat la domiciliu.

Deci am putea avea în trafic de două ori pe zi, dimineața și seara, 22 de mașini pentru 22 de elevi. 

Considerând că rețeaua școlară a municipiului Bacău cuprinde peste 25 de unități școlare conform datelor de pe site-ul Inspectoratului Școlar al Județului Bacău click pentru lista cu unitățile de învățământ, dacă pentru cel puțin jumătate din aceste unități există câte o clasă cu un număr de 22 de elevi care vor fi duși sau aduși de la școală, vor exista în trafic, de două ori pe zi,  aproximativ 330 de mașini. Doar pentru câte o clasă per fiecare unitate de învățământ. Dar câte clase are o școală?

Care sunt posibilele soluții?

1. Microbuze școlare pentru elevi

Clujul deja a făcut-o, prin votarea proiectului prin bugetare participativă „Autobuze școlare pentru elevi” care deja deservește 12 trasee:

click pe link: „Autobuze școlare pentru elevi” – Cluj

Spre surprinderea mea, nu am regăsit informații despre o asemenea soluție în Planul de Mobilitate Urbană atât de menționat de unii politicieni locali, care ar trebui să ne salveze de limitele infrastructurii băcăuane.

Deoarece infrastructura rutieră băcăuană e diferită, iar multe dintre unitățile de învățământ se află pe străzi care nu permit accesul vehiculelor de dimensiuni mari gen autobuz, putem considera microbuze sau autobuze de oraș cum sunt acestea:

Le-am văzut pe străzile din Piatra Neamț acum de sărbători și m-am gândit că așa ceva ar putea fi util și pentru a ușura traficul băcăuan. 

Autobuz de oraș din Piatra Neamț

Sper să se înțeleagă faptul că nu am intenția de a face vreo reclamă cuiva, ci de a exemplifica. Acestea sunt turcești și le-am găsit pe site-ul lor : https://www.karsan.com/ro/jest-plus-atuuri

Conform detaliilor tehnice oferite de producător, acestea au caracteristici precum:

  • Lungime totală 5.8m
  • Putere 125 / 170 kw
  • Capacitate pasageri maximă 22 de persoane.

 

(Captură de pe siteul producătorului)

Dacă turcii au făcut așa ceva, cu siguranță putem găsi și niște autobuze de oraș care să fie fabricate în Uniunea Europeană și care să fie poate chiar și electrice.

Imaginați-vă că 22 de mașini de pe o stradă ar putea dispărea, iar în locul lor ar fi doar un asemenea vehicul. Avantajele sunt multiple:

  • eficientizarea traficului
  • poluare redusă
  • grad de siguranță ridicat al elevilor
  • eliminarea stresului șoferilor băcăuani aflați în trafic 🙂

2. Aplicarea conceptului de „car sharing”

Știu că ne place intimitatea și propriul confort, dar dacă unii dintre părinți ar lua legătura cu părinții colegilor de clasă ai copiilor spre a impărți aceeași mașină spre școală, ar putea exista un efect de reducere substanțială a mașinilor care vin sau pleacă spre unitățile școlare.

Sibiul deja o face:

https://www.oradesibiu.ro/2019/04/02/primul-car-sharing-din-sibiu-la-initiativa-locuitorilor-din-cartierul-arhitectilor/

Mai pe scurt, dacă pleci spre școală, ia cu tine și pe colegii puștiului/puștoaicei tale, salvezi din poluare și cu ajutorul tău, traficul va fi mai ușor.

Probabil mulți mă vor înjura pentru că am îndrăznit să spun asta, dar cred cu tărie că dacă nu dezvoltăm o conștiință comună care să ne determine să interacționăm cu cei din jur, să ne ajutăm între noi, vom rămâne cu aceleași probele așteptând fără succes ca cei pe care îi investim cu votul odată la patru ani să le rezolve.

3. Dacă locuiți aproape de unitatea școlară, încurajați copiii să meargă pe jos

Îmi aduc aminte cu plăcere de vremurile în care morocănos și somnoros fiind, mergeam cu pași repezi spre școală sau liceu pentru a ajunge la timp. Știu, erau alte vremuri, dar dacă miști mașina 800-1000 de metri pentru a duce pe cineva la școală, s-ar putea să rămâi blocat în trafic, să poluezi și să întârzii la propriul loc de muncă.

Acestea sunt niște propuneri și pot suferi oricând modificări cu ajutorul dvs, deci nu vă enervați și hai să găsim împreună o soluție.

Dacă vom reuși să conturăm un material eficient, îmi propun să-l duc împreună cu opiniile dvs în consiliul local pentru notificare.

Cu respect,

Dorin Chirilescu

17 comments
  • Daniel
    13 ianuarie 2020 at 08:32

    In sfarsit are cineva curajul sa abordeze problema asta. Bravo omule

    Reply
  • Cezara
    13 ianuarie 2020 at 09:10

    In zona de Nord ( scoala Sadoveanu si gradinita Crai Nou) s-ar potrivi de minune ca unele strazi sa fie cu sens unic. Pe principiul mai bine stai in coada ( ca pe Alecsandri) decat sa ramai blocat (masini parcate stanga dreapta, doar o banda pentru circulatie si masini din ambele sensuri care vor sa treaca).

    Reply
  • Adrian
    13 ianuarie 2020 at 09:33

    Rezolvarea este un mix din cele prezentate de tine, autobus electric de dimeniuni reduse care poate avea acces cu usurinta pe strazile inguste din zona scolilor, executarea unor zone de acces rutier in curtea scolilor cu stationare cateva secunde, cat poate cobora copilul din masina cu o persoana care sa fluidizeze traficul (un politist local care si asa incaseaza bani sa „arda gazul” aiurea prin oras); o varianta de luat in calcul ar fi inceperea orelor claselor 1-8 la interval orar diferit , astfel, clasele 1-4 la ora 8; clasele 5-8 la ora 9! Campanie de constientizare vis-a-vis de mersul pe jos pana la scoala, intr-adevar iarna nu avem o temperatura prietenoasa dar sunt foarte multi parinti care au domiciliul in zona scolii, o plimbare de 10 minute nu omoara pe nimeni, cand eram copii mergem pe jos pana la scoala si nu am murit! Intr-adevar suntem mai comozi acum dar nu cred ca este o scuza!

    Daca tot discutam de trafic, cred ca o mare problema este transportul public din oras, avem cel mai prost , ineficient, redus, habarnist, nesimtit, transport public! O companie care isi trage bani de ani de zile si o administratie care nu face nimic! Daca ne uitam la harta orasului si la distributia traseelor lesini si ne intrebam de ce preferam masina personala! Avem cartiere intregi care au statii de bus la 15 minute de mers pe jos de casa , unele nu au deloc! Cred ca municipalitatea ar trebui sa regandeasca transportul in comun de la zero, sa renunte la cel pagubos de acum, sa cumpere autobuze electrice, noi, sa acopere toate zonele orasului eficient si usor vom observa cu totii ca ne va fi mai usor cu transportul in comun decat cu masina! Am un exemplu din Barcelona (ok, e Barcelona! dar……. cautam unuii mai buni decat noi nu?) In maxim 5 minute din orice zona a orasului ajungi la un mijloc de transport in comun, autobus, tramvai, troiebus, metrou! nu simti nevoia de a folosi masina personala decat daca ai de facut delasari lungi! Avem atatea exemple , problema este administratia inca legata de interese ale firmelor de casa si dezinteresata de dezvoltare!

    Reply
  • Unul
    13 ianuarie 2020 at 09:33

    E bine ce propui, dar e greu de pus în aplicare. Părinții sunt in stare sa lase copiii din mașină direct în bancă (adică să urce scările și să intre pe ușă la volan), iar partea cu car sharing nu e valabilă la Scoala 19 unde abia împart strada cu tine unii din părinți.

    Reply
  • elena10
    13 ianuarie 2020 at 11:35

    Frumoase solutii si extraordinare comentarii. Stie cineva dintre voi de contractul de unicitate cu licenta de transport public pe raza municipiului Bacau fat de Sechelariu pe 25 ani? Daca nu stiti va rog sa va interesati! Asa o sa vedeti si solutiile de mobilitate urbana! Pina la expirarea celor 25 de ani , va urez toate cele bune.

    Reply
  • Ela
    13 ianuarie 2020 at 11:59

    Felicitari Dorin! E un proiect bun de campanie! Tu cand ai de gand sa candidezi sa am si eu pe cine pune stampila?

    Reply
  • Lazar Razvan
    13 ianuarie 2020 at 13:39

    Scolile de soferi nu trebuie in orele de varf sa tina ore de condus in trafic . Fluidizare?

    Reply
  • Adrian
    13 ianuarie 2020 at 18:45

    Unde sunt treceri de pietoni frecvente în genul celei de la SC 19 pasarele pentru pietoni și desființarea trecerilor. Dacă nu sunt bani pentru acestea scoateți spațiu publicitar la vânzare pe aceste pasarele și practic se plătesc singure.

    Reply
  • Tatiana Puiu
    13 ianuarie 2020 at 19:46

    Situația s-ar putea îmbunătăți (în mică măsură, e adevărat) și prin începerea cursurilor la ore diferite.

    Reply
  • Ion
    13 ianuarie 2020 at 20:29

    Ce ati spune despre o regula: sa dam copiii doar în școala din zona unde locuiești? Din cauza modei create (tot de parinti) cum ca unele școli sunt mai „bune”, adică scoli cu fite, fugarim dintr-un colț de oraș în altul si avem scoala lângă bloc… Apoi tot noi ne plângem că dam bani pe „fite” si ca la concursuri au rezultate cei din școli „slabe”… Copilul invata oriunde daca e conștiincios… Si carte se face în orice scoala…poate chiar mai multă în școlile de cartier decat la fite unde te trimit cu copilul la pregatire…

    Reply
    • valibc
      16 septembrie 2020 at 18:52

      multa dreptate aveti

      Reply
  • LUCIAN
    13 ianuarie 2020 at 21:24

    Eu as propune ca in vecinatatea scolilor primare si gradinitelor sa fie amenajate locuri de parcare de tip stop&go destinate strict parintilor ce isi lasa copii la scoala. Pentru a nu bloca locurile de parcare definitiv acestea pot fi prevazute cu intervale orare. Ex: parcarea interzisa in intervalul orar 07:00-17:00 putand fi folosite de riverani in restul zilei. Restrictiile privind locurile de parcare stop&go se pot aplica doar pe perioada cursurilor scolare nefiind impise restrictii pe perioada vacantelor. Monitorizarea locurilor de parcare privind autoturismele ce nu respecta intervalul orar de parcare se poate face chiar de paznicul institutiei de invatamant ce poate anunta politia locala in vederea luarii masurilor legale, avand competente in acest sens, sau direct prin monitorizare video si verificarea periodica a zonelor restrictionate. Retineti faptul ca locurile de parcare in discutie nu au destinatie permanenta si exclusiva putand fi folosite inafara intervalelor stabilite. Sa luam de exemplu Scoala 19. Locurile de parcare fi amenajate la bordura pe toata deschiderea aferenta imprejmuirii scolii de pe strada Oituz. Daca luam in calcul doar partea dreapta a strazii, cred ca se pot amenaja um minim de 12 astfel de locuri de parcare. La Scoala nr. 5 (nu cunosc denumirile actuale) de pe strada 6 Martie (vis a vis de ITM) circulatia se desfasoara in regim sens unic, cu parcare la bordura pe ambele parti. Cel putin pe o parte anstrazii se pot amenaja astfel de locuri de parcare. Si cred ca pentru fiecare scoala primara ( clasele 1-8) si grasinita se pot gasi solutii daca se vrea. E o solutie cu investitii minime din partea autoritatilor : ceva marcaj rutier si panouri de informare, chiar o campanie de informare a populatiei prin media locala si gata. Nu implica demolari, relocari, sisteme rutiere noi, exproprieri sau alte avioane ce pot dura ani de zile. Tot in zona institutiilordebimvatamant, la trecerile de pietoni se impune montarea de semafoare pietonale pentru a stopa traversare in sir indian a pietonilor. Un exemplu aici ar fi trecerea pentru pietoni de pe.strada Mioritei in dreptul Liceului M.V. Karpen. unde incepand cu ora 07: 30 pietonii blocheza la propriu fluxurile de trafic traversand haotic.

    Reply
  • Andrei
    14 ianuarie 2020 at 09:55

    Parerea mea e ca ar trebui rezolvată intai problema cu mersul cu autobuzul dimineata intre 7-8 deoarece in loc ca autobuzele sa fie un mijloc de transport eficient in realitate nu e asa. Pline de vârstnici care dau raita in piață, vin din 15 in 15 min si arhipline si traseul cu cea mai mare problema este 18 (cel care face legătura cu cele mai multe licee). Solutia mea ar fi ori sa se faca un linie DOAR pentru elevi ori sa se rezolve problema cu programul autobuzelor si cu supraaglomerarea

    Reply
  • Marian Chiriac
    14 ianuarie 2020 at 19:05

    Respect Dorin C. şi tuturor celor care ați comentat contribuind cu soluții şi idei constructive. Hai că se poate ! Doar aşa ne luăm țara înapoi din mâinele parveniților,curvelor şi-a şoferilor de baroni locali semianalfabeți!!!
    Doar prin implicarea fiecăruia dintre noi şi prin schimbări „de la firul ierbii” putem progresa.

    Reply
  • Irina
    16 ianuarie 2020 at 13:06

    Foarte buna emisiune de aseară de pe Urban. Păcat ca e doar pe internet. Felicitări!

    Reply
  • Liviu
    25 ianuarie 2020 at 08:47

    Am citit cu mare atentie propunerea ta, Dorine. Da, este o solutie dar nu singura si consider ca in acest caz sunt ar trebui implicate anumite instituții, apoi ar fi vorba de resurse financiare si nu in ultimul rând, de educația părinților. Toate astea, ca sa le aduni si sa ai un rezultat pozitiv, se realizeaza in timp îndelungat iar noi in Bacau avem nevoie de solutii imediate. Ce este atat greu sa creezi sensuri unice? Ce ar fi atat de greu sa blochezi sutele de autoturisme care stau parcate pe prima banda de circulatie de pe str. Mioritei, de pe str. Milcov, de pe str. Energiei si multe altele. Realitatea crudă este ca in Bacau, străzile sunt construite pentru a fi parcate autoturisme, nu pentru a se circula pe ele sau se utilizează doar pe 50% din calea de rulare efectivă. Succes in continuare si sper că daca vei ajunge sa fii factor de decizie in administrarea orașului, sa construsti un plan de acțiune pe termen lung si scurt.

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.