Prieteni, tinerii din Romania fac din ce in ce mai puțini copii.
Da, este o realitate, și constat cu tristete că neglijăm această problemă majoră a societății noastre, ce va avea repercursiuni grave pe termen mediu și lung asupra populației.
Un raport al „Digi24.ro” prezintă cu date statistice clare că dacă nu se intamplă nimic în acest sens, dacă nu se va lua nicio masură, „până în anul 2050, peste 60% dintre cetăţenii României vor fi de vârsta a treia, arată prognozele demografice”.
Efectul imediat va fi resimțit printr-un colaps al sistemului de pensii, și odată cu el, sistemele conexe vor intra într-o criză inevitabilă.
Dar cum am ajuns aici?
Acum 2 seri am intrat în direct cu fostul președinte Traian Basescu în emisiunea lui Robert Turcescu de pe „Unde.tv”, tocmai pentru a încerca să aflăm niște răspunsuri cu privire la acest aspect.
Folosind câteva informații statistice de pe site-ul INS (Institutul National de Statistică),
l-am intrebat pe Presedinte cum s-a ajuns în situația în care aproximativ 2,5 mil. de tineri au decis fie să migreze, fie să nu iși mai întemeieze o familie și sa dea naștere unor copii, pe parcusul celor 10 ani ai mandatului său și care au fost masurile pe care le-a întreprins pentru a stopa acest fenomen.
Puteți urmări intervenția mea accesând link-ul de mai jos:
Domnul Presedinte mi-a dat un răspuns de politician, deși asteptam un răspuns de fost președinte de stat. Poate că în loc să se fi certat zilnic cu Ponta pe teme derizorii, aducea în agenda publică mai des acest aspect și se luau măsuri adecvate. M-a surprins faptul că a râs în timp ce comenta acest subiect.
Domnule Băsescu, nu prea e de râs, vorbim de viitorul țării în care trăim, țară pe care ați condus-o 10 ani. Aș simți un pic de vină combinată cu un sentiment de remușcare, nicidecum zambete.
Stoparea acestui fenomen ar trebui sa devină o prioritate națională, mai ales ca noul guvern se doreste a fi unul reparator, aflat în contact direct cu cetățenii care au contribuit la instalarea sa. (I wonder…)
Și totuși ce am putea face să stopăm acest fenomen?
Din discutiile cu prieteni, cunostinte, constat că principalele măsuri menționate ar putea fi creșterea locurilor de muncă și promovarea unor măsuri menite să faciliteze accesul populației tinere la locuințe cu costuri reduse.
Abia astept sa îmi spuneți care din politicienii noștri iubiți ar trebui să înceapă primul să le implementeze…
Principala problemă e cea financiară. Pentru a putea întemeia o familie, trebuie să locuiești undeva! (Sper să mă citească măcar unul dintre cei aflați la cârma țării)
Un copil are nevoie de resurse de peste 1500 de lei lunar. Asta o știu de la surorile mele, ambele fiind mămici curajoase de câte un copil, ambele întrebându-se serios dacă vor putea susține financiar și un al doilea copil.
Păi de unde?
În timp ce politicienii noștri își răsfață odraslele cu mașini de ultimul tip, iși cumpără terenuri pe malurile nu știu cărui lac celebru, sau vizitează Orientul Mijlociu în căutarea curselor cu mulți cai putere, România se chinuie.
Noi avem mâncarea aproape mai scumpă decât în principalele țări dezvoltate ale Uniunii.
Prețurile la combustibil sau încălzire trebuie să fie aliniate și ele. Totul să fie la ștaif!
Dar veniturile dragilor care ați condus țara, veniturile noastre nu le mai aliniem? E mai frumoasă o curbă…în cazul lor.
Dar hai să vedem cum stăm la noi, aici în Bacău.
Numărul tinerilor de până în 35 de ani a scăzut cu 100.000 în 23 de ani doar în județul nostru.
Mai citiți odată cifra. 100.000 de tineri. Cam jumătate din această cifră au reușit să schimbe un guvern corupt.
După ce citiți rândurile astea, să le zambiți frumos domnilor Primar condamnat Stavarache și Președinte de Consiliu Județean Benea, atunci când îi vedeți pe stradă. Dacă o să îi vedeți. Amândoi conduc judetul Bacău de aproape 12 ani.
Dragi politicieni, degeaba vă suparați când citiți aceste rânduri, nu vă criticăm pentru că ne plictisim acasă, ci pentru că nu v-ați facut datoria pentru care ați fost investiți în funcțiile pe care le ocupați. Chiar nu iși mai asumă nimeni răspunderea? Să închidem ochii și de data asta?
Nu mai merge cu „Lasa maică, toti fură, dar măcar să facă ceva și pentru noi…”
Așadar dragi politicieni tineri, deschideți ochii, că dacă nu luăm măsuri, o să vă vedeți pensiile alea de genul celor care se votează în parlament în cele mai frumoase vise.
Romania, trezește-te!
cosmin
23 noiembrie 2015 at 07:26Din pacate ai mare dreptate, si orice masura s-ar implementa va fi un progres foarte lent si dificil.
geo
23 noiembrie 2015 at 07:32Foarte corect, Dorin! Ar trebui sa deschidem ochii mai larg….
iris
23 noiembrie 2015 at 07:37Tare-mi place cum te implici!
Eliza
23 noiembrie 2015 at 07:45În cei curajoşi ca voi, ne punem toată speranța! Aş vrea să mă întorc în țara asta frumoasă…dar când noi, tinerii, încă suntem copii, căci cu un salariu de 1200 de lei, eşti nevoit sa accepți încă bani de la mama, cum să mai ai curaj să te gândeşti la un copil, măcar? Frica s-a aşternut peste tineretul României, din păcate!
Vio
23 noiembrie 2015 at 07:46Adevarat!!! Asteptam sa se schimbe ceva concret in tara asta!
laurentiu
23 noiembrie 2015 at 07:57Situatia tinerilor plecati in strainatate este dramatica de cele mai multe ori, iar clasa politica nu pare interesata sa rezolve aceasta problema. Tinerii se vor intoarce acasa doar cand Romania le va putea oferi un nivel de trai egal cu cel din tarile in care sunt plecati.
Vom ajunge o tara de pensionari, cu din ce in ce mai putini romani…
Oana
23 noiembrie 2015 at 08:04Well..well..well… toti sunt o apa si un pamant… Felicitari Dorin!frumos articol… ! Schimbarile tot de la tineret vor pleca… asta daca ne ambitionam suficient! Te pup!!!
Raddu
23 noiembrie 2015 at 08:16Mare adevăr din păcate !!! Părerea mea e ca dacă nu se schimba sistemul din România au să rămână fără tineri în cele din urma!!!
Ioana
23 noiembrie 2015 at 08:46Tinerii pleacă pentru ca nu mai au ce face aici. Ies de pe băncile facultății (în cazurile bune în care chiar urmează o facultate) și apoi…. Apoi cu diplomată de licență master și doctorat ajung fie șomeri, fie cu job-uri mici (vânzători, ospătări etc) sau pleacă din țară. E trist intr-adevar, dar sunt multe care trebuie aliniate, nu numai locuințe și locuri de muncă. Ca și un loc de muncă de ospătar dintr-un bar obscur e tot un loc de muncă, dar sunt curioasă câți dintre absolvenții Universității din Bacău își găsesc locuri de muncă în domeniul pe care l-au studiat atatia ani… Cati rămân în Bacău?…
Vlad
23 noiembrie 2015 at 09:20Felicitări Dorin pentru articol! La subiect și foarte adevărat, din păcate! Fiecare așteaptă o schimbare dar nimeni nu face nimic! Toată clasa politică se întrece în promisiuni dar atât, fapte zero!!! Încet, încet România ajunge o țară de pensionari, cu prea puțini tineri și ei plecați pentru o viată mai bună prin alte tări.
Mirabela
23 noiembrie 2015 at 09:32Raspuns nesatisfacator… Scoate in fata ma surile cu care a incercat dar a uitat sa mentioneze faptul ca nu au fost suficiente pentru a repara ceva… In mare ar trebui sa asteptam ca salariile sa se mărească si abia când o să ne permitem sa stam acasa sau sa facem copii. Ca si cum daca solutiile încercate nu au dat rezultate , lăsăm asa ca se rezolva de la sine…
Mihalache Marina
23 noiembrie 2015 at 09:54Oameni ca tine ar trebui să conducă tara asta,felicitări pentru tot ceea ce faci.
Simona
23 noiembrie 2015 at 11:13Trist, dar din pacate, cat se poate de adevarat!