In dialog cu Primul Ministru Cioloș.

Aseară, în timp de dadeam cu var în bucătărie împreună cu Ea, îmi apare notificarea pe telefon cum că Robert Turcescu îl are invitat pe Dacian Cioloș în direct pe platforma sa online, care dacă nu mă înșel e cam singura care permite un dialog nemijlocit între cetățenii obisnuiți și cei care conduc destinele acestei țări, și deși am primit o privire rece din partea Roxanei, am zis să mă opresc din lucru și să intervin. Uitasem că deja era joi.

Voiam să abordez două subiecte importante pentru noi, unul legat de infrastructura rutieră, în speță sistemul de autostrăzi din România și posibilitatea determinării principalilor lideri ai partidelor politice să semneze masterplanul pe transport pentru o minimă garantare a respectării sale, iar celălalt legat de problema cu care se confruntă comunitatea de români din Spania, care ajunge la aproximativ 1 milion de cetățeni, și care este obligată de constituția spaniolă să renunțe la cetățenia română pentru a o dobândi pe cea spaniolă.

Am încercat să lansez o idee legată de posibilitatea elaborării unui nou master plan, realizat de la 0, exclusiv cu specialiști și fără influență politică, bineînțeles bazat pe structura existentă (în măsura în care o putem denumi structură…suntem cam pe ultimul loc la acest capitol în uniune), masterplan care în urma unei dezbateri intense în spațiul public, să fie supus semnării acestuia de către principalii lideri ai partidelor politice, astfel încât sa existe o minimă garantare a aplicării acestuia indiferent de partidul care obține puterea.

Cred ca momentul ar fi oportun considerând și presiunea străzii din ultima perioadă, stradă care a cerut o schimbare reală în modul în care politicienii înteleg să gestioneze această țară, aceștia din urmă realizând și faptul că alegerile din 2016 cam bat la ușă, iar cifrele nu sunt în favoarea lor.

Domnul Cioloș afișând mai degrabă o precauție decizională, a decis să se rezume la respectarea Masterplanului realizat de PSD, și la repararea unor tronsoane expirate înainte de termen. Măcar prin prisma acestui fapt nu poate fi acuzat de o apropiere de PNL. Am totuși speranța că e bine intenționat.

De când m-am întors din Germania acum o lună și ceva nu pot scăpa de această frustrare, că deși sunt cetățean european, nu pot trăi la un nivel apropiat de cel al lor, pentru că niște domni au hotărât că noi nu avem nevoie de autostrăzi, și că în tara asta „merge și-așa”.

Nu domnilor politicieni, nu mai merge „și-așa”.

Un prim început ar fi să afișați suma totală colectată din rovignetă și accizele combustibililor precum și a devizelor de lucrări cu date concrete gen… s-a cheltuit suma X pentru repararea tronsonului Y, lucrare care a primit Z ani de garanție…etc.

Am lansat apelul acesta și pe B1 și vad că m-au preluat, sper să audă cineva.

B1 Dorin Chirilescu

De ce spun că e oportun?

Pai primul pas spre o redobândire a încrederii populației în aparatul administrativ central ar fi să afișăm transparență totală în ceea ce privește cheltuirea banului public.

Eu, plătitor de taxe, voi achita la timp dările conștient fiind că banii mei, în cazul acesta de pe rovignetă, se vor duce întradevăr la construirea unui nou tronson care să deservească și zona Moldovei (noi suntem cam marginalizați observ).

Cel de-al doilea subiect e legat de comunitatea de români din Spania, care se confruntă cu o situație delicată în ceea ce privește procesul de dobândire a cetățeniei spaniole, proces ce impune conform constituției acestei țări renunțarea în prealabil la cetățenia română.

Am facut un apel către Primul Ministru să încerce prin intermediul Ministerului de Externe să întreprindă niste măsuri de remediere a acestei situații delicate.

Deși nu sunt expert în dreptul constituțional spaniol, mă gândesc că pe cale diplomatică s-ar putea ajunge la o soluție de acordare a unor drepturi ce survin dobândirii cetățeniei respective fără a mai fi nevoie de a o dobândi și deci fără a exista o încalcare a constituției statului respectiv. Important e să dorim să facem ceva.

Klaus Iohannis nu ar trebui să ocolească acest subiect și să implice si el în rezolvarea acestei situații mai ales pentru că a a obţinut 16.390 voturi din 32.760 de voturi valabil exprimate, din partea acestei comunități.

sursă Digi24

Vorbim totuși de o comunitate de aproximativ 1 milion de români ce ar trebui să fie ascultați.

Conform site-ului ambasadei României în Regatul Spaniei

Există și o petiție online în acest sens, care va fi înaintată autorităților pentru trage un semnal de alarmă vis-a-vis de acest subiect.

Eu am semnat-o și vă invit să încercați și voi.

Petiție – dublă cetățenie pentru minoritatea română din Spania

Și ca să concluzionez, sper să nu treacă iar presiunea străzii și dragii noștri politicieni să își revină.

România are nevoie de RESPECT din partea clasei politice.

Puteti urmări intervenția mea accesând link-ul următor:

Youtube

Weekend placut prieteni!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.