Propunere pentru eliberarea a aproape 500 de locuri de parcare din Bacău

De ce mă tot agit cu Oborul?

Pentru că e cel mai important obiectiv de acest gen din zona Moldovei, care deserveşte aproximativ 4000 de băcăuani săptămânal şi ADUCE aproximativ 1 MILIARD DE LEI VECHI PE LUNĂ LA BUGETUL LOCAL. (aprox. 100.000 lei)

Am scris despre proiect în următoarele articole:

14.12.2015 –http://spirit-civic.ro/2015/12/14/probleme-de-functionare-in-oborul-serbanesti/

04.02.2016 http://spirit-civic.ro/2016/02/04/am-reusit-sa-convingem-primaria-bacau-sa-renoveze-oborul-serbanesti-2/

05.02.2016 Am luat cuvântul în Consiliul Local pentru a prezenta acest proiect

http://spirit-civic.ro/2016/02/05/am-luat-cuvantul-in-consiliul-local-pentru-modernizarea-oborului/

11.02.2016 Eram la ușa viceprimarilor pentru a ne susține cauza

http://spirit-civic.ro/2016/02/11/update-ieri-am-discutat-cu-viceprimarii-despre-modernizarea-oborului/

26.07.2016 Am fost la Primărie să depun un memoriu adresat Primarului Cosmin Necula în legătură cu acest proiect

http://spirit-civic.ro/2016/07/26/sanse-mari-sa-modernizam-oborul/

Astăzi, 31.01.2019, am fost din nou în Consiliul Local Bacău pentru a completa proiectul inițial cu o propunere care ar putea elibera aproape 500 de locuri de parcare de pe străzile sau din parcările din municipiul Bacău.

Cum am putea face asta?

Am propus „Transformarea Oborului Șerbănești într-o locație de expunere a autoturismelor de vânzare cu program de luni până duminică”

Acest proces ar presupune următoarele etape de modernizare:

  • asfaltarea spațiilor de expunere a autoturismelor destinate vânzării;
  • amplasarea unor construcții tip garaj deschis cu acoperiș, realizate din bare metalice sau lemn;
  • asigurarea iluminatului pe timp de noapte;
  • angajarea unei firme de pază ce va asigura securitatea autoturismelor expuse în locație.

Astfel, contra unor sume supuse consultării publice, posesorii de autoturisme ce sunt destinate vânzării vor avea posibilitatea de a-și expune bunul în siguranță, pe tot parcursul săptămânii, beneficiind de servicii de protecție împotriva condițiilor meteo și de pază a bunurilor expuse.

Considerând că Oborul Șerbănești, cel mai mare ca dimensiune din zona Moldovei, are o capacitate de expunere de aproximativ 1500 de autoturisme, din care 400-500 sunt din municipiul nostru, am putea ELIBERA APROAPE 500 DE LOCURI DE PARCARE DE PE STRĂZILE DIN BACĂU.

În ceea ce privește aportul financiar, acesta va fi completat și de taxa de închiriere achitată de persoanele care vin din alte județe pentru a-și expune autoturismele spre vânzare, fără a mai fi nevoite să transporte bunul către locație în fiecare duminică.

E ușor să amendezi niște băcăuani pentru că au parcat un autoturism cu un anunț de vânzare în geam, dar eu zic să le oferim și niște condiții decente unde să lase în siguranță acele bunuri și cu siguranță vom vedea efecte pozitive.

Primăria Bacău va avea astfel ocazia să ofere aproximativ 1500 de spații de expunere a autoturismelor în vederea comercializării printr-un sistem de închiriere în condiții decente și cu o remunerație corespunzătoare.

Am reamintit și propunerea de acum doi ani despre Introducerea unui sistem electronic de închiriere a spaţiilor destinate vânzării autovehiculelor cu posibilitatea rezervării şi achitării taxelor respective prin sms sau chiar online. Acest sistem deja există şi funcţionează de exemplu în cinematografie.

Utilizatorul accesează pagina cu schiţa amplasamentului unde apar locurile marcate (cum ar fi trebuit să fie deja conform HCL 192/2010), selectează din locurile disponibile şi plăteşte cu cardul sau sms, rezervând locul dorit. Prin această metodă se elimină şi existenţa speculatorilor care vin cu remorci sau alte tipuri de mijloace pentru a ocupa mai multe locuri spre a le subînchiria celor care vin mai târziu şi ar elimina şi necesitatea cetăţenilor de a-şi aduce maşinile cu o noapte înainte. Utilizatorul are pe telefon bonul cu cod de bare pe care îl poate lista şi pe care îl prezintă la barieră pentru a fi scanat şi pentru a putea intra ŞTIIND CĂ ARE LOCUL ASIGURAT, REZERVAT ŞI PLĂTIT.

Astfel, primăria va avea o evidenţă clară şi a încasărilor evitând chiar eventuale fraude, operaţiunile efectuându-se în mod electronic, fie de pe site, fie de la ghişeul care în prezent furnizează tichetele de acces, totul desfăşurându-se pe calculator.

Primăria Bacău ar trebui să ia în considerare și Relocarea Oborului Șerbănești pe terenul municipalității – parcela 52 zona Sarata – lângă RAR. Există peste 9 hectare de teren ce aparțin municipalității în acea locație. Astăzi primarul vorbea de o asociere cu Primăria Letea Veche pentru extinderea oborului existent, dar eu cred că cetățenii din Cartierul Șerbănești au suferit destul din cauza traficului intens din acea zonă.

Am rămas plăcut surprins să constat că aproape toți consilierii au privit cu optimism această propunere, indiferent de culoarea politică.

Cred că  au realizat că o asemenea investiție ar veni în ajutorul băcăuanilor, iar acest lucru este cel mai important.

Toți consilierii locali au primit acest material (proiect obor – Dorin Chirilescu).

Deci cred că a meritat o săptămână de muncă, deplasare în târg pentru poze la -5 grade, stat nopțile pentru editat, printat și apoi pregătit pentru prezentare, pentru ca apoi să urmeze o zi de concediu pentru prezentarea în Consiliul Local, spre a fi luată în considerare.

Au fost și mici amănunte nu prea fericite, dar discutăm despre ele în zilele următoare, deci țineți aproape…

 

Cu respect și mulțumire pentru răbdarea cu care ați lecturat până aici,

 

Dorin CHIRILESCU

 

15 comments
  • Andreea
    1 februarie 2019 at 15:29

    Excelentă idee! Felicitări!

    Reply
  • Răzvan
    1 februarie 2019 at 15:35

    Bună idee dar Dorine ce facem cu garajele? Ne scapa cineva de ele?

    Reply
  • Avenger
    1 februarie 2019 at 17:23

    Nu știu dacă vor face ceva, dar bravo ție pentru efort. Respect.

    Reply
  • IonutS
    1 februarie 2019 at 17:28

    Referitor la „Am reamintit și propunerea de acum doi ani despre Introducerea unui sistem electronic de închiriere a spaţiilor destinate vânzării autovehiculelor cu posibilitatea rezervării şi achitării taxelor respective prin sms sau chiar online. Acest sistem deja există şi funcţionează de exemplu în cinematografie.”

    Acest lucru nu este realizabil în România. La plata cu cardul ne referim. Instituțiile publice nu pot plăti comision bancar pt tranzacțiile cu cardul. Eu stiu ca nu exista instituții în România unde poti plati pt servicii online cu cardul.(nefolosind ghișeul.ro)

    Reply
    • Dorin Chirilescu • Post Author •
      2 februarie 2019 at 09:26

      https://municipiulbacau.ro/taxe-si-impozite/modalitati-de-plata/

      III. PLATA CU CARD
      Se poate achita cu card (P.O.S.) la sediul din Str. Vasile Alecsandri nr. 63, Bacău. Se acceptă la plată următoarele tipuri de card indiferent dacă sunt carduri emise de bănci românești sau bănci străine:

      Carduri ce poartă marca Visa
      Carduri ce poartă marca Mastercard

      Reply
      • IonutS
        3 februarie 2019 at 21:43

        Este o diferenta intre plata cu card si plata online.metoda de Plata de care amintești tu este cea clasică de la orice casa de supermarket. Online se poate doar prin ghișeul.ro ceea ce nu este capabil sistemul ghiseyl.ru pentru ideea ta. Eu nu stiu sa existe in Romania uat-uri care sa accepte pt serviciile lor plata cu cardul online asa cum faci pe orice site de comert electronic si nu numai. Este cvprba despre comisioane. Esti IT-ist cauta un contraexemplu(atenție plata sa fie facuta direct uat-ului si nu catre o firma de servicii municipale)

        Reply
        • Dorin Chirilescu • Post Author •
          4 februarie 2019 at 12:41

          Uite aici mai multe informații. Nu există doar ghișeul.ro, deși ar putea fi folosit și acest sistem.

          https://republica.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-ca-sa-ti-platesti-online-amenzile-taxele-sau-impozitele-la-anaf-primarii-sau-alte

          Reply
          • IonutS
            4 februarie 2019 at 17:55

            Citam „Pentru a putea să achite online amenzile și dările la stat, contribuabilii vor avea nevoie de credențiale, adică user și parolă, la fel ca la ghiseul.ro, după cum ne-au precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor.”

            Adica mergi la finante si iti faci cont. Am mai zis si mai zic. Un exemplu de implementare deja realizată ? Cluj bucuresti oradea ca tot le dam exemple….

          • Dorin Chirilescu • Post Author •
            4 februarie 2019 at 20:20

            Nu știu să existe la nivel național un asemenea sistem. Ar fi ceva la Cluj, dar informațiile nu se transmit centralizat într-o bază de date. Voi încerca să vin cu informații noi în perioada următoare.

  • Ionut
    2 februarie 2019 at 13:21

    Clar nu e o idee rea da partea cu relocarea imi miroase a afacere imobiliara! Deja vad ca parcela de langa targ (nu stiu exact cui apartine) sau daramat gardurile ce mai era construit pe acolo…

    Reply
    • Dorin Chirilescu • Post Author •
      2 februarie 2019 at 15:18

      Primarul a spus că urmărește o asociere cu Primăria Letea Veche. Eu spun că relocarea ar fi utilă din două puncte de vedere:
      1. Mutăm tot traficul din cartierul Șerbănești, ceea ce ar fi o ușurare pentru locuitori;
      2. Parcela 52 are aproximativ 9 ha și aparține deja primăriei Bacău, deci nu ar exista nicio posibilitate de „afacere imobiliară” cu nimeni. Terenul este al nostru. L-au cultivat unii ilegal cu grâu până de curând.

      Reply
  • Cata
    2 februarie 2019 at 18:13

    Mai bn ati propune ca firmele din bacau sasi tina masinile in curtea lor nu in parcarile publice si pentru parcarile de resedinta sa se perceapa o taxa pentru a nu mai exista divergente intre cei care locuiesc in zona si cei care vin si lasa masinile de la firme sau nu stau in zona respectiva!

    Reply
    • Dorin Chirilescu • Post Author •
      2 februarie 2019 at 20:48

      Mulțumesc pentru sugestie!

      Reply
    • IonutS
      3 februarie 2019 at 21:45

      Încă puțin și e implementată si ideea aceasta. Vezi regulament parcări supus aprobărilor.

      Reply
  • Ciprian
    8 februarie 2019 at 17:01

    Si credeti ca se va realiza din cei ce a.ti propus?

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.