Coronavirus: Soluții concrete


Aseară, în emisiunea celor de la URBANBACĂU TV, am enumerat câteva soluții privind criza legată de COVID-19, pe care le-am prezentat în direct pentru aducerea acestora la cunoștința factorilor decizionali locali.

Așa cum am promis în emisiune, revin cu informațiile respective și le pun la dispoziția celor care doresc și pot să facă ceva pentru băcăuani.

Soluții:

 1. EXISISTEM – EXISTATION 48 – comercializat de compania Bioneer.com
EXISTATION 48

L-am contactat pe Bogdan Tănasă, tânărul ieșean de la CASA SHARE care a reușit printr-o mobilizare locală să strângă 55.000 de dolari pentru achiziționarea unui aparat cu care ieșenii vor putea efectua peste 400 de teste pentru COVID-19 pe zi , pentru a afla cum a făcut, în ideea de a prelua și noi exemplul la nivel local.

Mi-a răspuns scurt cu detalii despre importator, astfel am luat legătura cu acesta pentru a obține mai multe informații despre aparatul respectiv.

Este vorba de firma PRAXIS MEDICA din Iasi – importator direct al acestor aparate din Coreea de Sud, iar prețul aparatului este de 55.000 de dolari cu toate taxele incluse, transportabil în șapte zile lucrătoare.

https://www.praxismedica.ro/

Am zis „WOW”.

Cristina Hristodorescu, reprezentanta companiei, mi-a spus că există deja contacte în vederea achiziționării acestor aparate din partea următoarelor judete:

Timisoara, Arad, Cluj, Botosani, Bucuresti, Brasov, Vaslui, Barlad, Constanta, Deva, etc Totuși nimic de la Bacău.

Am întrebat-o pe doamnă câte teste pentru COVID-19 poate face acest aparat comercializat de firma BIONEER (bioneer.com), și mi s-a răspuns că se lucrează 24 de ore, cu tot cu raportările către minister se pot face cam 450 de teste pe zi. (cu tot cu înregistrare în softul laboratorului, raportări etc)

Am întrebat de training – trainingul se face pe baza procedurilor primite de la minister, iar în principiu, orice cadru medical cu minimă experiență IT îl poate opera.

Apoi mi-am adus aminte de știrea asta:

Compania Dedeman a anunțat, joi, 19 martie, că va dota Spitalul Județean din Bacău cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație în valoare de 1.222.000 de lei (255.000 de euro). Echipamentele și aparatura sunt necesare pentru combaterea epidemiei de coronavirus de la noi.”

(Deșteptarea.ro)

Dacă s-au putut strânge fonduri de aproximativ 255.000 de euro doar din partea unei companii băcăuane, cu siguranță dacă ar exista un efort comun, am reuși să luam acest aparat și astfel să începem să facem testarea populației băcăuane, pentru că în acest moment, Bacăul nu are teste.

Am găsit și o statistică din 2019 care prezintă numărul de angajați ai marilor companii locale:

 1. Dedeman SRL
  Număr de angajați: 9818
 2. Agricola Internațional SA
  Număr de angajați: 1876
 3. Aerostar SA
  Număr de angajați: 1834
 4. Industries Yield SRL
  Număr de angajați: 890
 5. Tehnostrade SRL
  Număr de angajați: 873
 6. Invest Milenium SRL
  Număr de angajați: 799
 7. Chimcomplex SA Borzești
  Număr de angajați: 768
 8. Vimercati East Europe SRL
  Număr de angajați: 765

sursa: https://www.desteptarea.ro/lista-celor-mai-importante-firme-din-judetul-bacau-vezi-care-sunt-angajatorii-de-top/

Dacă fiecare dintre aceste companii ar face o contribuție financiară pentru achiziționarea acestui aparat, și-ar putea asigura chiar și un număr de angajați testați care să mențină activitatea curentă pe timp de criză.

2. Viziere pentru personalul medical din unitățile spitalicești băcăuane (Viziere.ro)

foto:revistabiz.ro

Am luat legatura cu cei de la viziere.ro, un grup de tineri care s-au mobilizat și au inceput să producă viziere pentru a ajuta personalul medical.

Activitatea lor, așa cum e specificat și pe site, e non-profit, toate măștile fiind donate.

„O vizieră e utilă pentru cadre medicale, ambulanțieri, farmaciști, personal DSU sau jandarmi și completează masca de protecție din echipamentul cadrelor medicale.”

Se poartă peste ochelarii de protecție și nu se aburește.

Tot pe siteul lor am găsit și câteva informații statistice despre activitatea lor:

 • medici și asistente din prima linie 8519
 • spitale ajutate la nivel național 124
 • voluntari 185
 • viziere produse 10244

Acestia m-au redirectionat către un ONG din Iași – Cyberspace unde am luat legătura cu Rares Ravaliu.

Acesta mi-a trimis informații despre cum se poate confecționa un asemenea produs de protecție precum și un clip care exemplifică rezultatul final.

Culmea, materia primă necesară e comercializată de compania băcăuană Dedeman!

Materiale utilizate:

 • Folie Guttagliss solair extra 50x 1m sau 50×1,25m, 0,72mm
  (cod produs: 6035391) – preț 25,38 lei.
 • banda de scai
 • capse
 • capsator
 • foarfecă
 • cutter
foto: Dedeman.ro

Se taie 23-24 cm pe lat – ce ramane de un metru se taie la 33cm.

Ei și-au confectionat un fel de ghilotină pe o bucată de pal și le taie rapid.

(mi-a trimis și un clip demonstrativ)


Considerând mesajele cadrelor medicale și ale sindicatelor care atrag atenția că există probleme grave privind aprovizionarea cu materiale de protecție, fac apel la toate ONG-urile de tineret din Bacău (Federația Tinerilor din Bacău, Asociația STEP, Street Delivery, etc) să se implice în această activitate, cu sprijin din partea municipalității, care le poate pune la dispoziție Centrul de Tineret de pe str. Vasile Alecsandri, pentru a începe activitatea de producție a acestor viziere care sunt vitale pentru persolalul medical din unitățile spitalicești băcăuane.

Tot în emisiunea de aseară. am formulat câteva propuneri:

Propuneri:

 • să nu aglomerăm UPU decat cu urgențe reale, ce nu suferă amânare;
 • Crearea unor centre de permanență in orasul Bacău – pentru alte urgențe în afară de COVID-19, pentru cazuri medicale usoare – eventual chiar pe cartier – de tip dispensar și oamenii din zonă să sune la ei pentru urgente minore
 • APEL CATRE ANGAJATORI spre a asigura protecția angajaților la locul de muncă dacă nu au suspendat activitatea! – (materiale de protectie)
 • Apel către clinicile sau spitalele private să predea echipamentele medicale către centrele de preluare a cazurilor
 • Asigurarea unui cadru protejat pentru donarea de sangeVă stau la dispoziție pentru orice altă informație legată de soluțiile expuse.

Între timp, vă invit să vizionați și emisiunea de pe Urban Bacău TV, în care am discutat și alte aspecte legate de această criză mondială.

Cu respect,

Dorin Chirilescu

2 comments
 • Alina S.
  27 martie 2020 at 21:09

  Foarte bine explicat

  Reply
  • Dorin Chirilescu • Post Author •
   27 martie 2020 at 21:35

   Mulțumesc pentru apreciere.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.