Stadionul Municipal Bacău e din nou în pericol de a fi demolat!

Mi-a sărit tot cheful de bucurie că sunt semne de primăvară când am citit pe jurnaluldebacau.ro informația că i s-a pus din nou gând rău Stadionului Municipal.

De fapt nu m-a șocat atât de tare subiectul în sine, pentru că au fost câteva tentative de acest gen până acum, ci mai degrabă modul în care au înțeles autoritățile județene să “rezolve” subiectul.

Consilierii județeni vor vota în ședința următoare, pentru construirea unui parc atletic pe locul fostului stadion municipal. 

Inițiatorii consideră că, investiția unui asemenea parc în plina zona centrala a Bacăului va avea numeroase beneficii pentru comunitatea băcăuană, sub mai multe planuri:

-urbanistic, sportiv, social și, nu în ultimul rând, economic.” scria jurnaluldebacau.ro aici (click)

Stadionul Municipal este un simbol al orașului nostru și un element de bază al sportului băcăuan, astfel am decis să mă interesez despre subiect și să expun o părere mai puțin formulată în goana de a arunca niște cuvinte, ci bazată pe niște argumente care să ofere credibilitate opiniei personale.

Considerente:

 • Conducerea Consiliului Județean Bacău  pune pe repede înainte pe ordinea de zi a ședinței  -ATENȚIE – extraordinare de miercuri, 19.02.2020, prin referatul de aprobare nr.2799/13.02.2020 , „proiectul de hotărâre privind asocierea de principiu dintre Județul Bacău și Municipiul Bacău în vederea finanțării și realizării unei investiții pentru construirea unui Athletic Park

  Referatul de aprobare începe cu o descriere succintă a beneficiilor pe care le conferă activitatea fizică, apoi enumeră câțiva factori de risc generați de sedentarism, ca apoi să atingă subiectul urmărit și anume:

  „…crearea unui Athletic Park, construit pe terenul actualului stadion municipal, parc puțin altfel în care mișcarea să poată fi realizată atât în mod tradițional cât și implementând o serie de activități mai puțin regăsite în parcurile clasice.”
 • Am contactat telefonic patru consilieri județeni din toate partidele, fie opoziție sau putere, pentru a lua un punct de vedere și am constatat cu surprindere că majoritatea nu cunoșteau subiectul, fapt ce îmi întărește ideea că acest demers nu a fost dezbătut în prealabil cu membrii consiliului.

Cine a lăsat Stadionul Municipal să ajungă o ruină?

La această întrebare ar trebui să ne răspundă foștii și actualii politicieni care conduc orașul sau iau decizii în numele cetățenilor municipiului.

În anul 2014 este supus votului în consiliul local  un studiu de “Consolidare și modernizare a Stadionului Municipal Bacău” – documentație de avizare a lucrărilor de intervenție D.A.L.I – aprobată prin HCL 207 din 30.09.2014 (click pentru HCL) și semnată de către renumitul arhitect băcăuan Constantin Amaiei, cel care a proiectat două dintre cele mai impozante catedrale din România, Catedrala Mântuirii Neamului din București și Catedrala Înălțării Domnului din Bacău, documentație care identifica măsurile și costurile pentru reconsolidarea acestui obiectiv deosebit de important pentru băcăuani.

Primăria Bacău sub conducerea lui Cosmin Necula (ex PSD), comandă un al doilea studiu https://municipiulbacau.ro/wp-content/uploads/2018/12/11.proiect-dali-consolidare-stadion.pdf către o societate din Iași, prin care se concluzionează că reabilitarea stadionului e mai costisitoare decât relocarea acestuia. (vezi știrile din acea vreme despre cum se dorea mutarea stadionului pe locul gropii Polivalente de la ieșirea spre Măgura).

Oare facem studii și documentații până iese cum vrem noi?

Băcăuanii s-au scandalizat atunci, la primirea veștii că autoritățile locale doresc relocarea stadionului, iar proiectul cred că a fost retras, pentru că nu găsesc HCL-ul.

Când credeți că îl pregătise primarul Necula pentru a fi votat?

Pe 27.11.2018, adică cu doar câteva zile înainte de Revelion, cel mai probabil pentru a trece neobservat.

De ce am ajuns aici?

Pentru că cel mai probabil o documentație pentru fonduri europene ce ar putea reabilita acest stadion este greu de făcut, poate pentru că dacă începe demolarea lui se vor plăti niște despăgubiri unui domn bogat de la PSD care înțeleg că deține în proprietate o suprafață de sub sau din vecinătatea stadionului, sau poate pentru că terenul de sub stadion are o valoare foarte mare (15-20 de milioane de euro) și reprezintă un deziderat pentru anumite grupuri de interese sau companii din oraș.

Ce spun oameni de seamă ai sportului băcăuan?

Da, am făcut un efort și am reușit să contactez cel puțin două personalități ale sportului băcăuan, oameni respectabili, pentru a le cere un punct de vedere în legătură cu decizia de demolare sau reabilitare a stadionului.

Nu le voi numi, respectându-le decizia, dar vreau să le mulțumesc pentru modul profesionist și obiectiv în care au tratat subiectul. Am rămas plăcut surprins să constat că în această privință suntem de acord:

Stadionul Municipal Bacău trebuie reconsolidat și modernizat, iar acesta poate deveni o componentă complementară a unei eventuale baze sportive ce ar putea integra și un parc atletic, cum e denumit de către CJ, dar care să fie construit pe cele două terenuri din spatele Stadionului, conectate cu cel din spatele complexului sportiv de tenis.

Astfel, sportivii de performanță vor avea asigurat stadionul ca bază de antrenament specializat și vor putea utiliza suplimentar și parcul, atunci când nu e folosit de public.

Concluzii:

 • Conducerea PSD a Consiliului Județean Bacău a introdus, cred eu în mod inexplicabil, pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Bacău, un proiect de hotărâre în vederea asocierii cu Consiliul Local pentru a demola Stadionul Municipal Bacău și a construi în locul lui un parc atletic.

  Nu există nicio urgență, stăm cu el așa de peste șase ani de zile iar un asemenea subiect trebuie tratat cu responsabilitate și profesionalism, dar totuși se votează miercuri (peste două zile) pentru această asociere.

  Am rugămintea să înțelegem că aceste modalități de abordare a unui subiect cu impact major asupra băcăuanilor trebuie să înceteze.

  Orice proiect de importanță majoră pentru comunitate trebuie întâi adus în dezbatere publică, băcăuanii să fie consultați, iar apoi să demarăm procedurile administrative pentru oficializarea lor.
 • Deși aveam o documentație DALI plătită și avizată de arhitectul Amaiei prin care se identifica soluția optimă ca fiind reconsolidarea, o ignorăm și comandăm alta, și aceasta plătită, dar care să spună ce probabil se dorește, și anume că relocarea e o soluție mai ieftină.
 • Consiliul Județean a luat inițiativa în legătură cu un obiectiv ce e in administrarea Consiliului Local Bacău. În mod firesc, un asemenea demers ar fi venit invers, dinspre CL spre CJ, după un vot în CL în prealabil, dar acest lucru demonstrează că deciziile se iau la nivelul CJ și pentru consiliul local de când cu cearta dintre PSD și primarul Bacăului.
 • Stadionul Municipal trebuie modernizat utilizând fonduri europene pentru a fi redat circuitului sportiv băcăuan – opinie susținută chiar și de reprezentanți ai sportului băcăuan cu rezultate notabile.
 • Teoria legată de avizul privind poluarea fonică a spitalului județean în cazul în care stadionul ar fi utilizat și pentru concerte a picat din momentul în care același primar a dat autorizație pentru organizarea Hramului Bacăului exact în aceeași locație.

Discuția e mai amplă, dar mă tem să nu scriu din nou prea mult. Voi veni cu soluții concrete pe acest subiect într-un material viitor.

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi până la final.

Cu stimă,

Dorin Chirilescu

3 comments
 • Alina S
  18 februarie 2020 at 09:07

  Ai avut ceva răbdare să te documentezi. Nu cred ca a mai explicat cineva atât de clar cum stau lucrurile.

  Reply
 • Silviu
  19 februarie 2020 at 08:19

  BRAVO. FOARTE BINE DOCUMENTAT.

  Reply
 • Mihai Veghes
  6 martie 2020 at 16:59

  Hai ca fix parc de atletism are nevoie Bacaul… Un oras in care 85% din populatie sunt oameni trecuti de varsta a doua, cine sa mai foloseasca acel parc? Cand ai Cancicov la o aruncatura de bat…

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.