Ieri a avut loc prima şedinţă de Consiliu Judeţean din anul 2016, o şedinţă cu 28 de puncte de lucru printre care şi aprobarea bugetului pentru 2016.
Nu are rost să expun din nou ordinea de zi, aşa că vă voi povesti pe scurt câteva subiecte picante atinse în şedinţă.
S-a luat act de demisia domnului Gabriel Căsăneanu din calitatea sa de consilier judeţean ales pe listele PER (Partidului Ecologist Român) migrat apoi către UNPR în baza faimoasei ordonanţe, demisie ce survine în baza unor motive personale.
Domnul Benea ne explică faptul că gradul de îndatorare al bugetului Consiliului Judeţean este de doar 8,15% deşi legea permite o limită maximă de 30%, astfel am scăpat de o îndatorare excesivă, totodată menţionând faptul că obiectivul principal al bugetului este reprezentat de modernizarea aeroportului!
Apăi modernizăm aeroportul ăsta de ani buni, de ne-au ridiculizat sucevenii cu noul lor aeroport realizat cu fonduri europene.
Oricum nu uităm domnule Benea de eşecul cu BlueAir, precum şi de privirile cetăţenilor străini ce aterizau la Bacău urmând a fi uimiţi de cum se cărau bagajele cu tractorul. Asta după acea primă modernizare.
Să mai zic ceva despre centura pentru care se tăiau panglici acum ceva timp?
A devenit un mit centura asta, ba e centura, ba nu e centura, ba ne-o fac turcii, ba s-au certat intre ei şi nu prea mai au dispoziţie bună…suntem de râsul lumii. Păcat de prietenia cu Ponta, aveam impresia ca domnul Benea atât de influent fiind, va reuşi să ii convingă pe cei de la centru că e un proiect important.
N-am ajuns nici măcar pe harta autostrăzilor realizabile până în 2020.
S-au făcut promisiuni legate de Spitalul Judeţean de Urgenţă pe care sper să le respecte pentru că deşi imaginea prezentată este una de instituţie care funcţionează sau e pe cale să funcţioneze la standarde europene, în realitate situaţia nu stă deloc aşa. (vezi ce zice Deşteptarea)
Imi vine în minte o zicală cu tâlc: ‘P-afară-i vopsit gardul, şi-năuntru-i leopardul.”
Şi ajungem la subiectul interesant în care consilierul independent Petru Enăşoae (fost PDL) intervine cu un amendament în momentul votului pentru bugetul pe 2016, prin care solicită ca suma de 51.000 lei alocată majorării de capital social a Centrului de Afaceri şi Expoziţii să fie redirecţionată spre completarea sumei necesare achizionării casei V. Alecsandri şi de asemenea propune CSJ „să studieze retragerea CSJ din parteneriatul cu Consiliul Local Bacău privind Centrul de Afaceri” deoarece acesta nu aduce niciun beneficiu deşi se cheltuie sume de bani în fiecare an pentru această instituţie.
L-am abordat personal pe domnul Enăşoae pentru a obţine o motivare detaliată a acestui demers, acesta relatand faptul că citez „cel puţin în ultimii 3,4 ani, închiderea situaţiei financiare de la Centrul de Afaceri a fost pe negativ, deci cât mai trebuie să stăm ca aceasta instituţie să devină rentabilă, în aceste condiţii înseamnă că noi suntem părtaşi cu un manangement neperformant” am incheiat citatul.
Mi se pare un subiect destul de interesant şi prea puţin luat în seamă, considerând faptul că Centrul de Afaceri și Expoziții “Mircea Cancicov” a beneficiat de numeroase majorări de capital social din partea Consiliului Local Bacău cât şi a Consiliului Judeţean Bacău.
Să vedem:
- din partea Consiliului Local: 400.000 lei (conform HCL nr. 88/2013);
- din partea Consiliului Local: 250.000 lei (conform HCL nr. 6/2014);
- din partea Consiliului Local: 300.000 lei (conform HCL nr. 123/2015);
-
din partea Consiliului Local: 250.000 lei (conform HCL nr. 247/2015);
- din partea Consiliului Județean: 36.681 lei (conform HCJ nr. 53/2014);
- din partea Consiliului Județean: 22.925 lei (conform HCJ nr. 152/2014).
Sume la care se adaugă şi cea de 51.000 lei adusă în discuţie de consilierul independent. Dacă am scapat vreuna, cu atât mai rău.
Despre centru scria acum ceva timp şi Cristi.
Acum concluzia ar trebui să fie destul de tragică, deoarece toţi banii ăştia vin din taxele alea „letale” adică ale tale, ale mele…
O societate comercială de stat care primeşte bani pentru a se întreţine din bugetul local evidenţiază un management slab, neperformant.
Sunt curios câte alte instituţii de acest gen primesc finanţări de la bugetul local şi nu aduc profit sau sunt chiar pe pierdere.
Pe curând.