Așa cum am menționat și în PRIMUL FLYER DIGITAL din această precampanie, una dintre prioritățile mele principale este realizarea unei staţii de captare şi tratare a apei, conectată la râul Bistriţa și achiziţionată cu fonduri europene, pentru rezolvarea problemei cu apa ce afectează municipiul Bacău și care ne-a făcut celebri în toată țara, din păcate într-un sens negativ.
SCURT ISTORIC
- Pe 14 ianuarie 2017, realizam un reportaj live pe facebook de la avaria produsă în zona Valea Budului, prin care îi informam pe băcăuani despre cum decurg lucrările de remediere, direct de la sursă, neprelucrat, și pentru a ne lămuri cât ar fi putut dura lipsa apei în orașul nostru.
- Pe 16 iulie 2018, din dorința de a-i informa pe băcăuani, m-am deplasat la Dărmănești, locul avariei ce a întrerupt apa curentă din Bacău pentru aproape 8 zile și care ne-a făcut cu adevărat „celebri” în toată țara, pentru a prezenta imagini necenzurate și pentru a pune presiune pe autorități să remedieze situația.
Reportajul meu live a înregistrat peste 174000 de vizualizări, 2687 de distribuiri și peste 1000 de comentarii, fiind prezentat chiar și de către televiziunile naționale de știri. După ce materialul a fost transmis în direct, autoritățile s-au mobilizat și au rezolvat problema în următoarele 24 de ore.
Despre acel eveniment a scris și urbanbacau.ro
- Pe 17 iulie 2020, EXACT la doi ani de la acel eveniment major care ne-a afectat pe toți, după ce i-am contactat pe cei de la CRAB pentru a afla de ce este presiunea apei scăzută în oraș, aceștia motivând prin faptul că se fac niște lucrări de înlocuire pompe hidraulice la stația de la Barați, am decis să mă deplasez acolo pentru a constata daca se lucra cu adevărat, mai ales că toată lumea se plângea de presiunea scăzută.
Ce am constatat când am ajuns la stație? Nu era nimeni acolo. Deci deși orașul avea o problemă majoră și ne-am fi așteptat cu toții să găsim cel puțin o echipă care să lucreze la foc automat, în realitate nu era nimeni. La doar două zile după filmarea mea, CRAB iese cu un comunicat în care anunță că lucrările de înlocuire s-au finalizat (mai pe scurt, Chirilescule, nu te mai du să verifici), iar subiectul a devenit ping-pong între PNL și primarul Necula, deși aceștia, la momentul filmării mele, erau ocupați mai degrabă cu problemele de campanie în loc să rezolve probleme băcăuanilor.
CE PROPUN?
Realizarea unei staţii de captare şi tratare a apei, conectată la râul Bistriţa și achiziţionată cu fonduri europene.
Deşi oraşul nostru este în vecinătatea a două mari râuri, principala sursă de alimentare cu apă rămâne Barajul de la Poiana Uzului, ce se conectează cu municipiul Bacău printr-un tronson de peste 62 km.
Pe 12.08.2020, am contactat din nou CRAB pentru a afla de ce sunt iar probleme cu furnizarea apei și astfel am aflat că acum de vină sunt CETĂȚENII care își udă grădinile, umplu piscinele, iar consumul fiind foarte mare, rezervoarele nu reușesc să se alimenteze suficient pentru asigurarea consumului pe timpul serii, astfel am redus presiunea pentru a le încărca.
Conform informațiilor de pe site-ul CRAB, municipiul Bacău „este alimentat din trei surse: Lacul Poiana Uzului si Uzina de Apa Darmanesti, localizată la aproximativ 50 km la vest de oraș și două fronturi de captare apă subterană, localizate la aproximativ 5 km la nord de oraș.”
Captări de apă subterană:
a) Stația Mărgineni
Fronturi de captare: Mărgineni I (28 foraje), Hemeiuș I + II (13 + 5 foraje)
Adâncime: 8-12 m sub nivelul solului, capacitate: max. 270 L/s
b) Stația Gherăiești
Fronturi de captare: Mărgineni II (16 foraje), Gherăiești I + II (44 + 35 foraje)
Adâncime: 9-15 m sub nivelul solului, capacitate: max. 415 L/s
Captare de suprafață
Aducțiune UTA Darmanesti – Bacau
Aducțiune Margineni – Barati
Aducțiuni de la foraje la stațiile de pompare Margineni si Gheraiești.
Dacă acum, când nu există alte lucrări de reparații, avem probleme cu asigurarea unui debit normal de cca. 2200 mc/h, ce se va întâmpla dacă vom avea o posibilă nouă avarie a cărei remediere ar putea dura chiar si 24 de ore?
Având în vedere că în acest moment, consumul zilnic de apă la nivel de municipiu este de peste 50.000 de mc, iar Rezerva de apă este constituită din: rezervor cu o capacitate de 25 mc, statie de clorinare, statie de pompare, instalatii electrice si hidraulice – conform informațiilor de pe https://www.desteptarea.ro/rezerva-de-apa-municipiului-bacau-scoasa-la-licitatie/ , este evident că dacă va exista o avarie care ar necesita un timp de remediere de mai mare de 48 h, dar și considerând faptul că orice umplere sau golire a instalației necesită un ciclu complet de 48 de h, noi, băcăuanii vom ajunge din nou în aceeași situație, de a rămâne fără apă sau a primi apă cu program redus sau presiune scăzută, pe durata lucrărilor de reparații.
Din acest motiv, consider că e imperios necesar să identificăm o sursă alternativă de furnizare a apei curente, care să compenseze eventualele avarii sau suprasolicitări ale sistemului de furnizare pe timp secetos, iar soluția propusă de mine este realizarea unei staţii de captare şi tratare a apei, conectată la râul Bistriţa și achiziţionată cu fonduri europene.
La doar 63 de km de noi, Piatra Neamț are o rețea de furnizare a apei curente cu sursă principală de suprafață conectată la același râu ce străbate și orașul nostru, respectiv Bistrița, iar captarea se realizează din barajul de la Bâtca Doamnei, care este similar cu barajul din zona Șerbănești, supranumit Lacul Șerbăneşti, care este este situat integral pe raza administrativă a municipiului Bacău.
Un alt aspect care întărește soluția pe care o propun, este bazat pe datele de pe site-ul Administrației Naționale „APELE ROMÂNE” – secțiunea „Volume lacuri zilnice”, care ne prezintă informații despre volumele principalelor lacuri de acumulare, printre care și cel care reprezintă principala sursă de alimentare cu apă a Municipiului Bacău, și anume lacul de la Poiana Uzului, care are un NNR – volum maxim util – de 84.86 mil.mc. și care chiar și astăzi, 13.08.2020, are un volum scăzut la 54.32 mil.mc.
În data de 6 februarie 2020, eram avertizați de cei de la zdbc.ro asupra faptului că Lacul de la Valea Uzului, care alimentează Bacăul, rămânea fără apă.
REPET
Bacăul a fost în pericol în luna februarie a acestui an, să rămână fără apă!
https://zdbc.ro/valea-uzului-secat/
Am reușit să găsesc datele din 5 februarie privind volumul lacului de la Poiana Uzului, care indicau cifre alarmante; doar 11.74 mil.mc. față de volumul maxim util NNR 84.86.
Ce înseamnă asta? În situația în care vor fi perioade de secetă, am putea fi în pericol să nu avem apă din principala sursă de furnizare.
Din informațiile publice, constatăm că la fiecare avarie este necesară golirea /umplerea întregului tronson de aducțiune, proces ce durează aproximativ 48h conform declarațiilor reprezentanților CRAB, astfel consider necesară și instalarea unor vane de control care să permită împărțirea întregului tronson în sectoare mai mici, pentru efectuarea reparațiilor.
Considerând informațiile prezentate, și faptul că sursa de suprafață a Municipiului Piatra Neamț se conectează la același râu care străbate și Municipiul Bacău, iar infrastructura privind barajele este similară, este necesară realizarea tronson alternativ sau de avarie care să capteze și să filtreze apa direct din râul Bistrița, pentru a preîntâmpina eventualele situații în care sursa de apa principală a Bacăului să devină neoperațională din cauza avariilor sau a secetei.
Alina S.
26 august 2020 at 10:37Foarte bine argumentat. Felicitări pentru efort!
Dorin Chirilescu • Post Author •
26 august 2020 at 11:23Mulțumesc mult pentru apreciere!
Albu
26 august 2020 at 11:00Este de o importanță stringenta aceasta propunere. O soluție realizabila, doar responsabilitatea și implicarea unora lipseste pentru a se realiza.
Dorin Chirilescu • Post Author •
26 august 2020 at 11:18Mulțumesc pentru apreciere!
Amariucai
26 august 2020 at 11:11Documentat maxim. Felicitări!!!! Speranțe și pentru un oraș european. Sunt convinsa ca fără ” furaciuni” va fi posibil. Mult succes!!!
Dorin Chirilescu • Post Author •
26 august 2020 at 11:18Mulțumesc pentru apreciere!
Gabriela
27 august 2020 at 13:29Felicitări. Se vede că sunteți foarte bine documentat și soluția găsită de dvs. este bine argumentată. Candidați în această toamnă? Pe lista cărui partid?
Dorin Chirilescu • Post Author •
27 august 2020 at 16:01Candidez independent la Primăria și Consiliul Local Bacău.