foto:http://www.ruhrgames.de/de/home/
Ruhr Games 2017, conform site-ului oficial http://www.ruhrgames.de/en/home/, reprezintă unul dintre cele mai mari festivaluri sportive din Europa ce oferă accesul gratuit tinerilor invitați, și care va avea loc în perioada 10-18 iunie 2017.
Bacăul a primit o invitație pentru 50 de tineri sportivi, iar ulterilor, Primarul Necula a decis suplimentarea acestui număr de tineri cu încă 50, pentru participarea acestora la activități culturale și de tineret, deci în total vor fi 100 de tineri ce vor reprezenta Bacăul la acest eveniment din Germania de anul acesta.
Interesant este și faptul că organizatorii germani asigură și o cotă de 100 de euro per tânăr pentru cheltuielile de transport, masă și cazare. vezi aici http://www.ruhrgames.de/en/youth-exchange/
Acum conform informațiilor din presă, se pare că primăria s-a angajat să plătească cheltuielile de transport de la bugetul local, deci cheltuielile cu transportul vor fi asigurate din bani publici.
Acum să ajung și la motivul pentru care am abordat acest subiect: Am fost sunat în weekend de tineri și întrebat dacă știu ceva despre modalitatea de selecție a acestor tineri și despre calitatea celor care au făcut selecția.
Conform site-ului propriu al Consilierului Independent Ghingheș – kristofer.ro, se pare că selecția a fost realizată de dumnealui, împreună cu ” Gabriel Postolache (Federația Tinerilor din Bacău), Vlad Popovici (blogger și fondator al Asociației Elevilor din Bacău)”. (nu găsesc nimic despre Federația Tinerilor din Bacău pe internet)
Deci să menționăm și întrebările, cu speranța că vor primi răspunsuri punctuale ce vor lămuri pe toată lumea.
1. „În ce calitate și reprezentând pe cine, aceste 3 persoane au realizat selecția tinerilor băcăuani?”
Știm că domnul Popovici nu mai face parte din Asociația Elevilor din Bacău, domnul Postolache a făcut parte din echipa ID Fest și dacă aruncăm o primă privire asupra listei, regăsim membri ID Fest, ceea ce ar fi un fel de conflict de interese, cel puțin moral, iar domnul consilier independent Cristian Ghingheș nu reprezintă nicio organizație de tineret și de asemenea în acest moment este în conflict de interese pentru că fiind membru în Consiliul Local Bacău, va vota finanțarea transportului tinerilor. Sper să se abțină de la vot măcar.
Dar cum au ajuns aceste persoane să fie reprezentanții tinerilor din Bacău și să realizeze selecția, care a avut la bază un formular de aplicare, publicat pe blogul personal al domnului Ghingheș și pe blogul lui Vlad Popovici. Deci dacă nu îi citești pe cei doi, nu aveai cum să afli despre detaliile de participare.
Eu zic că aici puteam publica un articol în Deșteptarea, să informăm toți băcăuanii, pentru că evenimentul este destul de important, chiar la nivel european și implică și bani publici.
2. „Sunt pe listă și persoane din alte localități în afară de municipiul Bacău?”
Din ce înțeleg, cel puțin o persoană de pe lista cu pricina, publicată doar pe site-ul consilierului independent Cristian Ghingheș. (hai să îi facem lui trafic, de ce să facem site-ului Primăriei 🙂 ) este din Onești. Cred că e cel puțin incorect față de plătitorii de taxe din orașul Bacău să selectezi tineri din alte localități pentru un eveniment ce folosește fonduri de la bugetul local. Păi ce-o fi în sufletul celor 20 respinși, care sunt din Bacău și ai căror părinți plătesc taxe și impozite locale.
3.”De ce nu există niciun protocol oficial între organizatori și cele 3 persoane care au făcut selecția?”
Cred că am neglijat instituții sau organizații importante cum ar fi Consiliul Județean al Elevilor, Inspectoratul Școlar, sau Liga Studenților din Universitatea Vasile Alecsandri, care puteau numi reprezentați pentru constituirea comisiei de selecție, astfel persoane pregătite profesional sau conectate la mediile de tineret din Bacău puteau indica tineri eligibili respectând niște criterii obiective. Ar fi putut fi chiar și persoane din Asociația Elevilor din Bacău, membri ai comisiei de selecție, dar probabil nu au primit importanța necesară.
Apropo, care au fost criteriile de selecție? Din ce înțeleg din discuțiile cu o parte din cei care au selectat, aceștia au studiat aplicațiile online și au dat note. Bun, dar în ce calitate? Ce pregărire profesională sau educațională au cei 3 pentru a fi putut evalua obiectiv pe tinerii care au aplicat?
4.”De ce nu s-a afișat o listă completă, și cu cei respinși, cu notele acordate, astfel încât cei 20 care au fost respinși să primească aceste informații?”
La această întrebare pot răspunde doar cele 3 persoane care au făcut selecția în numele tinerilor băcăuani.
Ca o scurtă concluzie, din ce am înțeles. consilierul PSD Adrian Gavriliu „i-a rugat” pe băieți să facă selecția. Deci nimic oficial, doar că ei au părut cei mai potriviți după părerea dumnealui să aleagă tinerii ce merg la eveniment.
Dar domnul Gavriliu cu 2 ședințe de CL în urmă, se certa cu domnul Ghingheș (independent da?) de mai aveau un pic și se luau de gât.
Deci pun întrebarea, dacă întâi te cerți și îl ridiculizezi în CL, iar apoi vii și îl rogi să facă selecția, nu înseamnă că ce se întâmplă în CL cu certurile alea între domnul independent Ghingheș și PSD e de fapt un circ ieftin?
Se confirmă oare suspiciunile de apropiere între PSD și domnul independent?
Voi să îmi spuneți dacă e sau nu așa.
Numai bine,
Dorin Chirilescu
Anca
16 ianuarie 2017 at 10:05Selectia devine nula daca numirea comitetului de selectie este viciata/neconformă.
Cei respinși au dreptul la contestație.
Care e Perioada acordată pt depunerea si studierea contestațiilor?
Care e comisia de studierea contestațiilor, alta decat comisia de selectie.
Etc
Dorin Chirilescu • Post Author •
16 ianuarie 2017 at 12:06Foarte bună întrebarea. Sper să găsim răspuns.
O voce
16 ianuarie 2017 at 17:30Să înțeleg că, o obscură asociație de buzunar (2/3 din comisia de selecție), înființată și condusă prin prieteni-interpuși, de mugurul schimbării învățământului băcăuan, a ajuns să selecteze, probabil tineri-prieteni, să plece la un festival pe bani publici? Fugi de aici! Nu cred așa ceva!
Eu în schimb am o altă întrebare, probabil cu implicații în înțelegerile pre sau post electorale, adresată unui om pe care îl știam foarte serios și informat asupra colaboratorilor săi, domnului primar Necula: puneți cumva umărul la propășirea (elevii participanți pot fi racolați) singurului ONG băcăuan, care se știe, prin fondatorii și membrii săi, a cerut și cere desființarea Consiliului Național al Elevilor, singurul for abilitat să reprezinte elevii din România, elevi care oarecum se află sub supravegherea Ministerului condus de partidul dv., PSD?
klaus
17 ianuarie 2017 at 07:18Orice selecție, în afara cadrului trasparent în care trebuiește făcută, necesită și criterii dar și o metodă obiectivă de filtrare a aplicațiilor. Așadar selecția pe criteriu de aplicație eligibilă asociată direct cu numele aplicantului, nu este obiectivă. Ca la un examen de admitere, se putea asocia fiecărei aplicații un număr extras alatoriu, fără a se ști și numele celui care aplică. Dar dacă noi nu vorbim despre transparență, despre ce vorbim aici? Asta în afară de toate celelalte întrebări pertinente dealtfel…
Stan
17 ianuarie 2017 at 15:52Si aceasta selectie s-a facut la fel cum s-a facut acea comisie care sa analizeze activitatea la CRAB. Cu farmacisti, politisti, avocati si alti specialisti de marca.
Sunt curios ce concluzii vor trage si ce propuneri vor face.