USR a fost la Bacău. Care sunt primele concluzii?

Ieri la Direcția Agricolă la orele 18:00 a avut loc o întâlnire cu reprezentanții USR (Uniunea Salvați România), formațiune proaspăt înscrisă în registrul partidelor politice, având ca obiectiv constituirea unei alternative la partidele politice tradiționale, „derivate din FSN”, expresie vehiculată des în cadrul întâlnirii.

Cele două voci ale USR la Bacău au fost Clotilde Armand, manager Egis România şi inginer cu studii la Massachussetts Institute of Technology şi Ecole Centrale din Paris – reprezentantă a USB (Uniunea Salvați Bucureștiul) în cursa electorală pentru Primăria Sectorului 1, pe care aproape a și câștigat-o – actual consilier local al Primăriei Sectorului 1 București, alături de soțul său Sergiu Moroianu – profesor de matematică și proaspăt membru în Comisia de matematică a CNADTCU.

Îmi place chestia asta cu matematica, deși aparent nu ar fi compatibilă cu politica unde mereu 1+1=ceva cu virgulă în final, iată USR are în conducere doi matematicieni, considerându-l pe liderul formațiunii, domnul Nicușor Dan care este de asemenea, profesor de matematică.

Eu zic că e de bine.

A fost o prezentare interactivă, care deși a evidențiat pe alocuri o oarecare lipsă de experiență în ceea ce privește discursul public, a antrenat în conversații audiența destul de numeroasă.

Mi-a plăcut ideea de partid fără o orientare consacrată, fixată pe coordonate, după tipar cum zic unii, și mi-a rămas în cap replica lui Clotilde, care spunea că se pierde prea mult timp discutând despre orientări și ideologii, în loc să facem mai multe pentru comunitatea noastră. Pierdem prea mult timp pe vorbe și nu facem foarte multe pentru cei care și-au investit încrederea în noi și tind să îi dau dreptate. Cu ce mă încălzește pe mine că PNL sau PSD au o tradiție consacrată. ca sunt partide vechi, atâta timp cât ce a rămas în urma lor e un dezastru național.

Poate e momentul să încercăm și altceva.

Nu voi discuta prea mult despre intervenția lui Fundulea spre a o „răpi” pe Clotilde chiar în timp ce explica lucruri despre viitorul partidului, pentru că sunt deja alte persoane care au facut-o. Eu aș trage o concluzie din asta, ce mi-ar întări și mai mult ideea că acești oameni merită atenția noastră:

Sunt oameni normali.

IMG_10112

Un politician îl refuza pe Fundulea, sau îi spunea să aștepte.

Un politician monopoliza toată întâlnirea și se concentra mai mult pe transmiterea unui mesaj de bază al partidului, în loc să se situeze printre cei prezenți și să se angajeze în discuții cu ei, unele chiar aproape personale.

Dar cred că noi ne-am cam săturat de „politicianul tipic”. Vrem oameni normali, care să ne înțeleagă, să ne identifice și să ne rezolve problemele curente.

Să mai zic de bun simț? Da, Clotilde Armand și soțul său ne-au arătat ieri că există și politicieni cu bun simț. Nu știu cât îi va ajuta această calitate percepută în acest mediu ca un defect major.

S-a discutat despre conturarea unei echipe ce urmărește a atrage membri ce au un loc de muncă și care, în timpul liber, desfășoară activități pentru comunitatea din care provin. Mi se pare plină de normalitate atitudinea, iar propunerea mea a fost să identifice persoane care se implică la nivel civic în toate marile orașe, pentru că acești oameni există.

Poate unii dintre cei prezenți ar fi dorit să se discute mai mult despre Bacău și despre viitorul USR în Bacău, dar cu toții am concluzionat că această întâlnire a avut un caracter de prezentare, de semnalare a faptului că se conturează o alternativă la clasa politică actuală. Probabil vor urma și altele, mai aplicate.

Dacă USR va fi sau nu alternativa depinde de capacitatea liderilor de a-și selecta membrii după criteriile ce definesc obiectivele acestui proaspăt partid rebel.

Pe scurt, mi-au plăcut. Par oameni serioși. Mai au de lucrat în ceea ce privește comunicarea, discursul public, dar toate acestea vin odată cu experiența.

Le urez succes și sper să rămână la fel de bine intenționați.

Dorin Chirilescu

935198_10152664549408625_555446416_n

1 comment
 • Walter von Grappendorf
  16 august 2016 at 11:20

  Diaspora de Pretutindeni voteaza USR,pentru mai multe motive:
  vom putea candida cu oameni propusi de noi care cunosc problemele celor multi de afara,
  este un partid noiu cu oameni noi cunoscuti ca au facut ceva pt societate si counitatea de unde vin,
  nu au facut parte din sistemul trecut/actual,
  tineri care in sfrsit doresc sa se implice ,sa faca ceva pentru noi ,
  este un partid fara corupti,penali saucondamnati,
  26 de ani aceleas figuri ,corupte comuniste securiste din vechiul sistem,vrem pur si simplu aomeni noi.

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.