Primarul Viziteu vrea să taie banii pentru nou-născuți!

Foto: GettyImages

Nici nu mai am cuvinte să descriu modul în care se comportă primarul userist al Bacăului, un domn din Brăila care la prima vizită în Bacău a devenit deputat, pentru ca apoi să ajungă edilul orașului nostru.

Mi s-a reproșat în multe rânduri că sunt prea politicos, prea puțin agresiv cu acest politician local care iată, la aproape un an de mandat, și-a ratat aproape toate țintele propuse în campania electorală.

Poate că așa sunt educat, sau așa m-a format mediul în care am activat, dar am considerat că o atitudine corectă, bazată pe respect, e suficientă pentru a crea căi de dialog pentru atingerea unor obiective pentru cetățeni, dar se pare că m-am înșelat.

Pentru a nu mai lungi inutil subiectul, am constatat cu stupoare că pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de consiliu local ce va avea loc luni, 20 septembrie, de la ora 09:00, la Centrul de Afaceri și Expoziții, primul proiect prezintă o rectificare bugetară care prevede, printre altele,  diminuarea capitolului 68.02 „Asistență socială” cu suma de 2.000 mii lei (2.000.000 lei), cu justificarea că aceștia se vor duce pe „continuarea lucrărilor de reparații din Municipiul Bacău” către Direcția Drumuri Publice, care a solicitat suma prin adresa nr. 153751/12.08.2021.

La prima vedere, acest enunț nu înseamnă nimic pentru nimeni, dar în fapt, el presupune ANULAREA SUMELOR PRINSE DE SUBSEMNATUL ÎN BUGETUL MUNICIPIULUI BACĂU PENTRU PROIECTUL CE PREVEDEA ACORDAREA UNUI STIMULENT FINANCIAR PENTRU PĂRINȚII DIN BACĂU CARE ADUC PE LUME UN NOU-NĂSCUT.

L-am contactat telefonic pe domnul primar, care mi-a confirmat într-un final că așa este și că acei bani vor fi mutați spre alte destinații.

Mai mult, referatul specificat în expunerea de motive solicită o sumă mult mai mare pentru niște lucrări pe care doar cei de la direcția respectivă le cunosc, pentru că nu sunt specificate:

Dacă eu făceam un asemenea referat la firma la care lucrez, probabil eram dat afară de mult. După cum se observă, nu există nici măcar un obiectiv menționat, un nume de stradă, un deviz estimativ, nimic.

Cam mișelește e și modul în care a fost specificată rectificarea, fără o minimă explicație despre prevederea bugetară exactă de unde se iau banii și fără ca cineva să poarte o discuție cu mine, inițiatorul acestui proiect. Domnul primar probabil a mizat pe faptul că nu voi observa, dar din păcate pentru dumnealui, chiar dacă ne-a trimis ordinea de zi în bătaie de joc cu o seară înainte, pentru ca azi dimineață să fie ședințele de comisie la ora 10:00, eu tot am apucat să citesc o parte din ele, atât cât am putut, azi-noapte, până la ora 02:00.

De fapt care este problema:

Mă lupt pentru acordarea acestui stimulent financiar pentru părinții care aduc pe lume un nou-născut de la începutul anului, când cu 12 zile înainte de proiectul de buget, m-am prezentat la domnul primar cu un referat pentru două proiecte, pentru a-i solicita să fie prinse finanțările în proiectul de buget.

Domnul primar m-a tratat în bătaie de joc atunci, ținându-mă într-un interogatoriu de aproape trei ore în compania a încă trei colegi din primărie, care mi-au adresat zeci de întrebări încercând să mă determine să renunț la aceste propuneri.

Am reușit însă să găsesc consens în rândul colegilor din opoziție din care la acea dată făceau parte și cei de la PRO ROMÂNIA, astfel am prins în buget și finanțările pentru aceste două proiecte, unul privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuții băcăuani și celălalt pentru achiziția unui sistem electronic de rezervare și achitare a locurilor de expunere din Târgul Auto (Oborul Șerbănești).

Problema e că domnul Stanciu-Viziteu este deranjat de activitatea mea și că nu m-am alăturat echipei sale pentru a vota pe bandă proiectele fără să pun întrebări, astfel îmi blochează orice inițiativă.

Imediat după deblocarea bugetului, am depus la Primăria Bacău un proiect de hotărâre privind acordarea unui stimulant financiar pentru nou-născuți și regulamentul de acordare a stimulentului, pentru ca acesta să devină realitate și să poată fi aplicat.

La acest proiect am lucrat inclusiv cu doamna directoare de la Direcția de Asistență Socială, iar modificările solicitate de dânsa și de către domnul primar au fost în mare parte adăugate, întocmai pentru a acestuia da o formă cât mai aplicabilă și utilă.

Ulterior am fost sistematic plimbat de la un compartiment la altul, pur și simplu au făcut ping-pong cu mine, pentru a găsi diferite motive să nu fie pus în dezbatere publică.

Reamintesc faptul că acest stimulent financiar se acordă în multe municipii din țară, printre care Primăria Capitală condusă de Nicușor Dan,

https://www.wall-street.ro/articol/Social/271158/stimulent-pentru-nou-nascut-cati-bani-iau-parintii-pentru-cresterea-copilului.html#gref

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/nicusor-dan-nu-se-pune-problema-ca-stimulentele-pentru-nou-nascuti-sau-voucherele-materna-sa-nu-mai-fie-platite-1666341

Primăria Brașov, Primăria Tg. Mureș, Primăria Brăila (oh da, la Brăila se acordă stimulent financiar de 1000 de lei pentru nou-născuți).

Primăria Galați chiar din 2021!

https://adevarul.ro/locale/galati/stimulent-nastere-1000-lei-mamele-galati-intra-posesia-banilor-1_6064b8f15163ec42717da473/index.html

Primăria Agigea, Primăria Reșița, Primăria Pitești și alte zeci de primării din țară acordă acest stimulent, inclusiv comunele Bălcescu și  Asău din județul Bacău!

Interesant este că acest stimulent se acordă de către primăria Bălcescu… atenție… la inițiativa USR BĂLCESCU!!!!!!

Deci cei de la USR Bălcescu, inspirați de inițiativa mea, au depus un proiect de hotărâre care a fost votat în Consiliul Local al Comunei Bălescu, iar acest stimulent se acordă. Tare, nu!?

Stanciu Viziteu crede se răzbună pe mine pentru că nu îi execut ordinele, când de fapt se răzbună pe părinții băcăuani care au atâta nevoie de acest ajutor atunci când, odată cu venirea pe lume a copilului lor, bugetul familiei este grav afectat de cheltuielile medicale, specifice evenimentului fericit.

NU DOMNULE VIZITEU, NU VOI CEDA PRESIUNILOR VENITE DIN PARTEA DVS ȘI VOI EXPUNE ÎN CONTINUARE TOATE NEREGULILE PE CARE LE FACEȚI, PENTRU CA BĂCĂUANII SĂ AFLE CÂT MAI MULTE DESPRE MINCIUNILE OAMENILOR NOI, CARE AU MORAVURI VECHI.

Discutăm mai multe la ședința de luni, unde vom vedea cu toții care sunt consilierii locali care nu doresc ca nou-născuții băcăuani să beneficieze de aceleași drepturi ca și cei din capitală sau celelalte orașe menționate.

Cu respect pentru dvs, cei care ați avut răbdare să citiți aceste rânduri,

Dorin Chirilescu

Consilier local independent

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.