Primul meu proiect de HCL: „Pachetul pacientului care este tratat acasă” și 10 concentratoare de oxigen pentru cazurile grave de COVID-19

În acest moment, principala preocupare a a băcăuanilor este legată de starea de sănătate a populației și combaterea pandemiei.

Autoritățile locale trebuie să vină în întâmpinarea acestor probleme și să identifice soluții.

Relația dintre autoritățile locale, medicii de familie și pacienți trebuie să genereze un schimb de  informații și măsuri concrete, care în final să salveze vieți.

Astfel primul meu proiect de hotărâre din acest mandat de consilier local se referă la câteva măsuri concrete ce vin în ajutorul băcăuanilor infectați cu SARS-COV-2 ce se află în tratament la domiciliu, dar și în sprijinul unităților de suport cum e baza Letea, care desi beneficiază de condiții ultradecente în ceea ce privește cazarea pacienților ce necesită tratament de specialitate, are nevoie de echipamente de specialitate de tipul concentratoarelor de oxigen, din cauza faptului că a crescut numărul de cazuri care necesită acest tip de echipament.

Există foarte multe cazuri în care pacienții diagnosticați cu COVID-19 se tem să se interneze pentru a nu contacta alte infecții, sau pur și simplu nu au un loc liber în secțiile de specialitate din spital, astfel decid să se trateze acasă, sub supravegherea medicilor de familie.

Acești pacienți au nevoie însă, de instrumente de specialitate care să le furnizeze informații vitale despre starea lor de sănătate în timp real, informații ce vor fi comunicate apoi medicilor de familie pentru a fi evaluate.

I. Pachetul pacientului care este tratat acasă va conține câteva instrumente de măsurare a stării de sănătate, ce furnizează informații vitale pentru pacient și pentru medicul de familie care îl evaluează:

  1. Pulsoximetru de deget Profesional, Rapid, Senzor de mare precizie, Avizat Medical – 249 lei – emag.ro
  2. Termometru digital non-contat de mare precizie Perfect Medical – 199 lei – emag.ro
  3. Tensiometru digital (ex Tensiometru de brat complet automat Omron M2) 224 lei – emag.ro

Am ales prețuri pentru echipamente de calitate medie spre înaltă, dar evident că achiziția se fa face cu consultarea specialiștilor care vor indica produsele corespunzătoare dpdv tehnic.

Totalul estimativ al unui asemenea pachet se ridică la 672 de lei.

Am solicitat DSP informații cu privire la numărul de pacienți de pe raza municipiului Bacău care se află sub tratament la domiciliu, pentru a utiliza date statistice și pentru a determina un număr minim necesar, dar considerând că încă nu am primit un răspuns concret, iar rata de incidență a depășit 3 la 1000 de locuitori, voi propune achiționarea a 500 asemenea pachete, pe modelul celor de la Timișoara, ceea ce ar determina un cost estimativ total de 336.000 lei.

Un asemenea pachet ar veni și în sprijinul medicilor de familie, care astfel, ar putea să  primească direct de la pacient informațiile respective în vederea monitorizării corecte și pentru a lua decizii rapide în ceea  ce privește starea de sănătate a pacientului respectiv.

Cu alte cuvinte, putem să salvăm vieți utilizând aceste echipamente. Dacă saturația de oxigen a unui pacient scade sub 94%, acesta necesită tratament de specialitate în spital, iar informațiile generate de echipamentele din acest pachet pot semnala din timp acest lucru.

Pacientul îl va putea primi pe bază de semnătură în baza unui regulament aprobat de către Consiliul Local Bacău și îl va utiliza pe perioada tratamentului la domiciliu, pentru ca ulterior să îl predea pentru a fi sterilizat și pus la dispoziția unui nou pacient.

Avem deja un exemplu de program la Timișoara, unde Primarul Dominic Fritz a comandat deja 500 de pulsoximetre și a primit o donație de 85 de concentratoare de oxigen, existând și o platformă digitală pe site-ul primăriei Timișoara, prin care medicii de familie au acces la informațiile pacienților, la tratamentul prescris de specialist și pot cere internarea de urgență a pacientului dacă starea sa de sănătate s-a agravat.

II.  10 Concentratoare de oxigen pentru cazurile grave

Aceste echipamente au devenit indispensabile în ceea ce privește tratamentul cazurilor grave de COVID-19, iar din discuțiile cu personalul specializat, am constatat că o dotare cu 10 asemenea concentratoare de oxigen ar asigura un minim necesar de intervenție pentru baza de tratament Letea, unde și eu am fost internat.

Îmi doresc ca  toți băcăuanii să beneficieze de condițiile decente de tratament pe care această bază le oferă, iar dacă starea de sănătate a pacienților impune utilizarea concentratoarelor de oxigen, TREBUIE SĂ NE ASIGURĂM că aceste echipamente există și pot salva viețile băcăuanilor.

În acest sens, am făcut un studiu de piață și am identificat informații legate prețuri pentru un asemenea concentrator de oxigen de 10L, care ajunge la un cost estimativ de 6869 de lei TVA inclus.

Am contactat o societate de profil și am obținut o ofertă orientativă ce prezintă echipamentul și accesoriile necesare asigurării funcționării acestuia:

Achiziția va fi efectuată de către Primăria Bacău prin sistemul electronic de achiziții publice, deci sper că astfel spulberăm și ideile unora precum că aș avea vreun interes personal.

În concluzie, 10 asemenea concentratoare ar ajunge la un cost total de 68.869 de lei – aproximativ aceleași costuri privind achiziția de laptopuri pentru funcționarii din aparatul de specialitate al primarului, solicitate acum câteva săptămâni.

Un total general ar fi compus din:

I – 336.000 lei (500 de buc – Pachetul pacientului care se tratează acasă)

II – 68.869 de lei (10 concentratoare de oxigen de 10 L plus accesoriile aferente)

TOTAL GENERAL ESTIMATIV: 404.869 lei

Dacă luăm în calcul faptul că referendumul propus de primarul Viziteu avea un cost estimativ de 489.244 de lei, practic am salva vieți prin adoptarea de măsuri concrete ce vin în sprijinul băcăuanilor și am și face o economie la buget de 84.375 lei

Voi solicita sprijin și asistență tehnică de specialitate domnului Secretar General al Municipiului Bacău, Ovidiu Nicolae-Popovici precum și personalului de specialitate din aparatul propriu al consiliului, așa cum prevede Codul Administrativ la art. 136 “Proiectele de hotărâri ale consiliului local” pct.1 (1) Proiectele de hotărâri pot fi inițiate de primar, de consilierii locali sau de cetățeni. Elaborarea proiectelor se face de cei care le propun, cu sprijinul secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale și al compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Am decis să fac publică intenția de a elabora acest proiect de hotărâre pentru a-l aduce în dezbatere publică și a-l completa cu sugestiile dvs.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat lecturării acestui articol și cât și pentru eventualele completări și sugestii.

Cu deosebită considerație,

Dorin Chirilescu

Consilier local independent în Consiliul Local Bacău

4 comments
  • Slatinaru Cornelia
    25 noiembrie 2020 at 20:35

    Buna ziua!Sunt și prețuri mai mici la furnizori autorizați cu puncte de lucru chiar în Bacau,achiziții ce pot fi făcute pe SEAP

    Reply
    • Dorin Chirilescu • Post Author •
      25 noiembrie 2020 at 21:41

      Bună seara,

      Așa este, după cum am menționat și în articol, am utilizat prețuri pentru produse de o calitate medie spre înaltă, care sunt estimative. Preturile de achiție vor fi determinate prin consultarea cu specialiștii și vor reflecta raportul calitate-preț și modul în care corespund caracteristicile tehnice. Deci repet, sunt prețuri estimative pentru produse de pe piață de o calitate medie spre înaltă.

      Reply
  • Gafiuc Neculai
    26 noiembrie 2020 at 09:31

    Buna ziua. Am citit articolul si nu zic ca ideea este rea, dar am o intrebare care sa ma lamureasca pe mine si poate si pe alti cetateni care v-au votat. Dumneavoastra ati votat achizitionarea de laptop-uri ,,performante” dar si initierea unui referendum local, aceste doua masuri pe care le criticati? Sunt curios sa aflu raspunsul. Nu cumva va intreceti in a cheltui banii din bugetul local si asta numai spre binele bacauanului?

    Reply
    • Dorin Chirilescu • Post Author •
      26 noiembrie 2020 at 09:36

      Domnule Gafiuc,

      Am explicat foarte clar poziția mea în legătură cu cele două proiecte de hotărâre la care faceți referire, eu fiind consilierul local care a și expus situația cu laptopurile. E destul de ciudat să mă întrebați așa ceva, considerând că eu sunt cel care a expus informațiile și le-a făcut publice. E evident că m-am abținut atât la proiectul cu laptopurile cât și la referendum, dar am și explicat public și pe blog de ce am luat aceste decizii. Sunt surprins că mă întrebați aceste aspecte, considerând că mi-am făcut publice opțiunile în ceea ce privește cele două proiecte menționate.

      Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.