M-am infectat cu SARS-COV-2

După cum probabil ați observat deja, am dispărut din viața publică pentru o perioadă, dintr-un motiv simplu și bine întemeiat:

M-am infectat cu SARS-COV-2

Știu, această denumire sună înfricoșător, auzim peste tot la știri despre acest virus care ne-a dat peste cap planeta și despre care și eu tot vorbesc din luna februarie, dar uite că mi s-a întâmplat și mie, astfel am decis să vă împărtășesc din experiența mea, poate vă ajută cumva în situația în care intrați și voi în contact cu el.

Am început să ne simțim rău în weekend, acum două săptămâni, și eu si soția. Întâi a început ea, cu simptome de răceală sezonieră, iar apoi eu, după ce am încercat să o tratez cum știm, cu ceai, theraflu și ce mai aveam prin casă.

Duminică dimineață aveam deja dureri musculare la nivelul picioarelor și aproape că nu reușeam să mă dau jos din pat. Mă simțeam epuizat și deja conștientizam că e mai serios decât am “evaluat” noi inițial situația. Durerile de cap erau aproape insuportabile și deși nu faceam niciunul dintre noi febră, parcă fierbeam la interior.

Este foarte important să aveți în vedere parametrii medicali de bază:

Ne-am măsurat constant:

– temperatura corporală;

– Nivelul de oxigen din sânge SPO2 – eu cu ceasul smart, ea cu telefonul Samsung, dar sunt și în comerț asemenea aparate care costă până în 100 de lei, dar care vă pot oferi informații vitale;

– ritmul cardiac.

Toate aceste informații au fost comunicate medicului nostru de familie cu care am ținut legătura din prima zi, pentru a ne monitoriza starea de sanatate și a stabili daca e necesară o investigație suplimentară.

Conform indicațiilor medicului de familie, am sunat la 112 și am solicitat să ni se facă testul, deja simptomele păreau a fi de COVID-19 și era clar că trebuia să avem o confirmare. Ambulanța a venit a doua zi, ne-au recoltat probele, iar după 24 de ore am primit sms-urile cu confirmările rezultatelor: POZITIV pentru amândoi.

Un aspect important în lupta cu acest virus este factorul psihologic și vreau să menționez că nu e ușor să primești vestea că esti infectat cu SARS-COV-2 când pe toate canalele de știri vezi imagini cu oameni care mor.

Psihicul nostru este cel mai mare aliat în lupta cu orice boală, iar chiar dacă o asemenea veste te poate impresiona cumva, trebuie să depășești momentul și să crezi în tine și în capacitatea ta de a lupta cu amenințarea.

Nu înțeleg campania asta de înspăimântare a populației când rata de vindecare este de peste 90 la sută. Nu îl ajuți pe pacient dacă l-ai terorizat că dacă s-a infectat, sunt șanse să moară ci îl ajuți dacă îi dai sfaturi profesioniste să nu piardă timp, să își monitorizeze starea de sănătate și să apeleze la specialiști atunci când ce putea face singur, nu mai e suficient.

Am început să luăm tratamentul indicat de medicul de familie, dar din păcate, în cazul meu, au apărut niște complicații pulmonare, ce mă împiedicau să respir suficient. Am sunat la ambulanță, care a venit după aproape o oră și jumătate și cu ajutorul căreia am ajuns la SJU pentru a face investigațiile necesare.

La radiografie, mi-a apărut o problemă ce părea a fi pneumonie, astfel am fost internat la baza Letea, sub tratament de specialitate.

Nu e ușor, nu știu cum să descriu cât mai simplu situația dpdv psihologic, dar să stai în izolare atâtea zile, cu pastile, apelând la prieteni și rude pentru orice lucru necesar, pentru ca apoi să ajungi izolat, tratat de personal medical ambalat ca în filme, îți trebuie puțin timp de acomodare, de conștientizare.

Dar nu e imposibil.

Oameni buni, fiți pozitivi și încrezători, pentru că așa cum spuneam, de noi depinde dacă luptăm să ne facem bine sau cedăm în fața acestor amenințări.

Personalul de la baza Letea a fost super comunicativ, ne-am înțeles perfect, am respectat regulile și chiar discutam cu ei că dacă tot sistemul medical ar înțelege cât de importantă e latura aceasta psihologică, modul în care îi vorbești pacientului, felul în care îl încurajezi, am reuși să depășim mai repede problemele legate de această pandemie.

Nu am înțeles un lucru și anume că atunci când am sunat la ambulanță, mi s-a spus că nu sunt locuri la baza Letea, iar când am ajuns acolo, erau 10 locuri ocupate din peste 25.

Sper să nu existe mize politice care să îi împiedice pe băcăuanii care au cu adevărat nevoie de asistență medicală să ajungă acolo, pentru că sunt niște condiții de care fiecare dintre noi ar trebui să beneficieze.

  1. Baie cu duș
  2. Containerele sunt cu doua sau trei paturi
  3. Fiecare pat are 2 prize 220V
  4. Totul este nou, curat, iar dezinfectarea se face de doua ori pe zi
  5. Ai avantajul că poti iesi în curte, ceea ce psihologic vorbind e aur curat
  6. Ai trei mese pe zi asigurate de un serviciu de catering
  7. Personalul medical este super bine instruit și civilizat

Din discuțiile cu personalul medical, am înțeles că mai sunt necesare aparate de oxigen, deoarece în ultima vreme au venit nu doar urgențe ușoare ci și cazuri ce necesită suplimentare de oxigen.

După o săptămână de tratament intravenos, tot felul de stări și gânduri despre cum să îmi revin mai repede, pentru că mă încăpățânasem să nu renunț prea ușor, am revenit acasă, unde astăzi am petrecut ultima zi de carantină conform dispozițiilor DSP.

Încă sunt în recuperare, dorm mult și ziua mă simt de parcă “m-a călcat trenul”, dar dacă am reușit eu să depășesc pericolul, cu siguranță o veți face și voi.

Nu neglijați simptomele, țineți legătura cu medicul de familie, iar dacă simțiți că nu aveți aer, cereți ajutorul de specialitate. Diferența o face momentul.

Vă doresc multă sănătate și să depășim cu bine aceste momente dificile pentru comunitatea noastră.

8 comments
  • Alexandru Moise
    23 noiembrie 2020 at 00:05

    Sa ne vedem SĂNĂTOȘI! . Ce fost mai greu a trecut.

    Reply
  • Gelu
    23 noiembrie 2020 at 07:50

    Recuperare grabnică…Bacăul are nevoie de tine!

    Reply
  • Ichim
    23 noiembrie 2020 at 09:11

    Sănătate multă.
    Mulțumim pentru povețe!
    Te așteptăm la treabă pentru Bacău!

    Reply
  • david
    23 noiembrie 2020 at 11:51

    Nu intelegi „campania de înspăimântare”? Puteai, doamne fereste, ca indiferent ce faceai boala sa se agravezi pentru ca nu este tratament si nici macar doctorii nu inteleg pe deplin de ce tineri sanatosi mor de covid. Daca nu se respecta masurile de preventie si creste rata de infectare se ocupa toate locurile in spitale si mortalitatea creste evident atat prin lipsa locurilor de la ati cat si scaderea calitatii actului medical. Aceeasi „campanie de înspăimântare” este si in tari mult mai civilizate: Germania, Elvetia, etc.

    Reply
    • Dorin Chirilescu • Post Author •
      23 noiembrie 2020 at 11:57

      Am spus că nu cred că e o abordare suficientă. Ar trebui să ne concentrăm pe o informare corectă și pe încurajarea pacienților. O minte pozitivă luptă mai aprig cu o amenințare ce ține de sănătate. Spre exemplu, un bolnav de diabet, dacă se sperie, ajunge cu glicemia peste valorile admise, dar dacă e tratat și consiliat corespunzător, are șanse reale de vindecare. Hai să fim pozitivi și să încercăm să vedem și partea plină a paharului.

      Reply
  • Emanuel
    23 noiembrie 2020 at 15:05

    Dorine, dai drumu si fa ceva mișcare.
    Este sfânta. Multa sanatate si bine ca ai trecut peste.

    Reply
  • Gabi
    24 noiembrie 2020 at 10:27

    Multumim pentru ca ai impartasit din experienta ta!

    Reply
    • Dorin Chirilescu • Post Author •
      24 noiembrie 2020 at 10:29

      Nu aveți pentru ce. Singurul mod în care putem funcționa ca și comunitate, e să împărtășim din propriile experiențe, pentru a învăța și a reacționa mai eficient pe viitor.

      Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.