Are nevoie Bacăul de un referendum de 100.000 de euro?

Lipsesc puțin din viața publică din cauza unui mic virus care cauzează probleme destul de mari, dar uite că mi-am strâns puțin din energie să scriu despre acest subiect care va fi dezbătut în noua ședință extraordinară de consiliu local, de mâine.

Referendumul local în valoare de 489.244 de lei ar urma să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Întrebările la care băcăuanii ce vor fi prezenți la urne vor răspunde sunt:

  • Sunteți de acord cu implementarea pe raza municipiului Bacău a unor măsuri suplimentare pentru scăderea numărului de infectări COVID-19?
  • Sunteți de acord cu resistematizarea domeniului public la standarde europene pentru a crea noi spații verzi, parcări și locuri de joacă?

Nu am primit niciun document cu privire la acele „măsuri suplimentare pentru scăderea numărului de infectări COVID-19” sau la “resistematizarea domeniului public”, astfel încât să fie foarte clar pentru ce anume va fi votul.

Un referendum local poate fi un instrument eficient în mâna unei administrații care lucrează cu lucruri concrete, obiective stabilite, explicate, dezbătute spre a fi votate, dar în cazul nostru, vă spun sincer că nu e prea clar ce vor vota consilierii locali. (Nu știu dacă starea de sănătate îmi va permite să intervin online, dar las opinia mea aici).

Vă aduc aminte dragi colegi, că referendumurile trecute au beneficiat de dezbatere publică, pentru ca ulterior să ajungă la vot, iar experiența ne arată că dacă întrebările sunt prea vagi, cetățenii vor decide să nu participe (referendumul pentru familie).

Apoi mai intervine un aspect:

Să nu cumva să depășim sfera competențelor primarului, prin instituirea de măsuri care să se suprapună cu cele ale guvernului, sau cu hotărârile CSJU.

Nu știm exact ce anume dorește domnul primar să facă cu acele măsuri suplimentare pentru scăderea numărului de infectări, nu știm care sunt acestea și dacă nu cumva vor fi respinse de populație după votul în cadrul referendumului.

Cred că ordinea firească trebuia să fie:

  1. Anunțarea măsurilor (chiar și cu caracter exemplificativ)
  2. Dezbaterea publică
  3. Prezentare în CL pentru validare
  4. Vot pe Referendum

La momentul actual, această manevră pare doar una cu caracter electoral, fără fundament real, mai ales că noul executiv este proaspăt validat și a furnizat și un program de guvernare locală de la momentul depunerii jurământului.

Dacă abia ai fost votat primar, de ce ai nevoie de un referendum pentru a-ți pune în aplicare politicile locale pentru care tocmai ai fost validat de populație?

Rămân la ideea că banul public trebuie cheltuit cu chibzuință iar asemenea mutări de imagine pentru a scoate lumea la vot sau pentru a câștiga un capital electoral s-ar putea să lovească precum un bumerang.

Din păcate energia m-a ținut doar până aici.

Seară liniștită tuturor, sănătate multă și nu uitați:

PURTAȚI MASCĂ!

3 comments
  • Dodo
    13 noiembrie 2020 at 08:55

    Bani aruncați pe fereastră, fix de doru’Leli…. Nu cred ca aduce un beneficiu acest referendum. Sunt alte întrebuințări mai importante pt. „comuna” noastra numita și Municipiul Bacău…

    Reply
  • Eu
    13 noiembrie 2020 at 17:38

    Bani cheltuiți aiurea pentru a scoate lumea la vot. Au văzut la europarlamentare că le-a mers, acum invoca niște întrebări despre nimic, când cu banii ăștia puteau să facă multe…încă 4 ani pierduți.

    Reply
  • Băcăuanul
    14 noiembrie 2020 at 14:51

    Ca și la referendumul cu „300 parlamentari”,e doar cu scop electoral ptr a determina cetățenii să iasă la vot.Subiectul referendului …intrebari(consultative) pe subiecte ce nu necesită consultarea populației.Parerea mea:Risipa de bani!Să întrebi populația dacă aleși trebuie să-și îndeplinească fișa postului?ELECTORAL..

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.